KEK PISANG
▼
Sunday, May 24, 2015
KUIH BADAK BERENDAM
KUIH BADAK BERENDAM
buku resipi : Jom...Kuih Muih - Norzailina Nordin
Bahan Inti :
150 gm kelapa parut putih
50 gm gula Melaka/merah
100 ml air
40 gm gula pasir
1 helai daun pandan - disimpul
Bahan Doh :
260 gm tepung pulut
40 gm tepung pulut hitam
260-280 ml air
Garam secukup rasa
Bahan Kuah :
400 ml santan
125 ml air
2 sudu besar tepung beras
2 helai daun pandan - disimpul
80 gm gula pasir
Garam secukup rasa
Cara Membuat :
1. INTI : Kacau kesemua bahan inti sehingga agak kering. Angkat dan biarkan sejuk.
2. KUAH : Campurkan santan, air, tepung beras, daun pandan, gula dan garam. Masak sehingga mendidih. Ketepikan.
3. DOH : Gaulkan tepung pulut, tepung pulut hitam dan garam. Masukkan air dan uli menjadi doh.
4. Bentukkan sedikit adunan menjadi bulat, isikan dengan inti kelapa.
5. Bulatkan semula dan buat sehingga habis.
6. Didihkan air dan masukkan bebola berinti tadi. Bila timbul, angkat. Letakkan ke dalam kuahnya.
KETAM MASAK LEMAK CILI PADI
KETAM MASAK LEMAK CILI PADI
Oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
4 ekor ketam bunga sederhana besar - kerat dua
2 batang serai - di titik
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 keping asam gelugur
2 biji tomato - dipotong 4
garam & gula secukup rasa
minyak untuk menumis
Bahan Kisar :
14 biji cili padi
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
Cara Memasak :
1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk, tumiskan bahan kisar dan serai sehingga naik bau.
2. Masukkan santan cair dan asam gelugur dan biarkan mendidih seketika.
3. Masukkan ketam. Kacau sesekali biarkan mesra dengan kuahnya.
4. Masukkan santan pekat dan garam. Kacau dan biarkan mendidih seketika.
5. Akhir sekali masukkan tomato, kacau dan biarkan mendidih seketika.
6. Tutup api, kacau sebentar biar mesra dan kuah tidak pecah minyak. Bolehlah dihidangkan!!!
GORENG KACANG PANJANG BERTEMPE
GORENG KACANG PANJANG BERTEMPE
Oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
1 keping tempe dalam paket - dihiris halus dan digoreng
1 ikat kacang panjang - dihiris serong
1/2 batang lobak merah - dihiris ikut citarasa
2 sudu makan udang kering - direndam seketika
3 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 sudu makan sos tiram
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Cara Memasak :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan udang kering sehingga berbau harum. Kemudian masukkan lobak merah, biarkan seketika sehingga sedikit lembut. Masukkan sedikit air jika perlu. Tambahkan kacang panjang diikuti dengan sos tiram, gaul sebati. Akhir sekali masukkan tempe yang telah digoreng tadi, kacau sebati. Perasakan dengan garam secukup rasa. Tutup api dan bolehlah dihidangkan dengan nasi putih.
Thursday, May 21, 2015
EPAL BAKAR BERBUNGKUS
EPAL BAKAR BERBUNGKUS
rujukan : Majalah Sedap Mei 2013 ; (yummy)
Bahan Kulit :
100 gm tepung gandum
1/2 sudu makan gula aising
1 biji telur gred A/B
1/4 sudu teh garam
200 ml susu cair
1 sudu makan marjerin - cairkan
Bahan Inti :
150 ml susu cair
25 gm gula pasir
15 gm tepung jagung
1 biji kuning telur
1 sudu makan mentega tawar
150 gm epal hijau , potong dadu (anggaran 3 biji saiz kecil)
Cara Membuat :
1. Kacau rata bahan kulit hingga sebati. Buat dadar di kuali rata kecil. Ketepikan.
2. Inti : rebus/masak susu cair, gula pasir dan tepung jagung sambil dikacau sehingga memekat dengan api kecil. Matikan api.
3. Masukkan kuning telur. Kacau rata. Nyalakan api semula. Kacau sehingga meletup-letup.
4. Masukkan mentega tawar dan epal. Kacau rata sehingga epal sedikit lembut.
5. Ambil sekeping kulit dadar tadi. Masukkan inti. Bentukkan empat segi. Buat sehingga habis kulit dadar.
6. Sapukan marjerin di kuali rata. Letakkan epal yang sudah dibungkus tadi. Balik-balikkan sehingga kecoklatan.
PUDING BANDUNG CINCAU
PUDING BANDUNG CINCAU
sumber : fizalgk ; thanks...
Bahan-bahan :
10 gm serbuk agar-agar
1 1/2 cawan gula
6 cawan air
1 tin susu cair
300 gm cincau - dipotong halus atau disagat
Pewarna makanan merah jambu
Sedikit esen ros - jika suka
Cara-cara :
1. Campurkan kesemua bahan di atas kecuali cincau dan pewarna makanan ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
2. Masukkan pewarna makan dan esen ros (jika suka). Tutup api.
3. Tuangkan ke dalam acuan pilihan yang telah dibasahkan terlebih dahulu (untuk memudahkan puding keluar dari acuan) dan masukkan perlahan-lahan cincau yang telah dipotong halus tadi.
4. Setelah puding agak suam, masukkan ke dalam peti sejuk.
5. Sejukkan.
Wednesday, May 20, 2015
PUDING KARAMEL PERASA KOPI
PUDING KARAMEL PERASA KOPI
Bahan-bahan :
5 biji telur gred A/B
1 tin susu cair
1 tin air (sukat menggunakan tin susu cair)
1/2 cawan susu pekat manis
1 tsp. esen vanilla
1 cawan gula pasir (buat gula hangus)
1 tbsp tepung kastad
1 sachet Nescafe 3 in 1
Loyang : 8 inci, bulat
Cara-cara :
1. Buat gula hangus dahulu : Masak gula pasir di atas api perlahan sehingga menjadi perang. Kemudian tuangkan sedikit air panas dan masak sehingga gula larut. Ketepikan.
2. Ambil loyang, sapukan dasar dan kelilingnya dengan sedikit mentega. Tuangkan air gula hangus tadi. Ketepikan.
3. Campurkan kesemua bahan puding dan pukul sehingga sebati. Tapiskan jika perlu.
4. Panaskan kukusan kemudian tuangkan adunan puding ke dalam loyang berisi air gula hangus tadi.
5. Kukus selama 30 minit. Sejukkan di dalam peti sejuk. (Sekiranya suka bolehlah dihidangkan dengan buah-buahan koktel atau ais krim vanilla).
NASI KABSAH AYAM
NASI KABSAH AYAM
Set beras dan rempah
Serves 4-5
Bahan-bahan :
Beras basmathi *
Rempah tumis kabsah *
Rempah serbuk kabsah * (* ada dalam set)
1 ekor ayam (sederhana)
2 biji bawang besar
10 biji bawang putih
2 tangkai cili hijau
minyak masak
tomato puri
garam (halalgel)
Perhatian!!
1 1/2 sudu besar rempah serbuk kabsah untuk ayam panggang
1 sudu besar rempah serbuk kabsah untuk nasi
Ayam Panggang :
1. Perapkan 1 ekor ayam dengan 1 1/2 sudu besar rempah serbuk kabsah, 5 ulas bawang putih yang dikisar, 2 sudu kecil garam, 2 sudu besar tomato puri dan 2 sudu besar minyak. (Gaul sebati dan perapkan anggaran selama 30 minit atau lebih).
2. Panggang/bakar di dalam oven selama 1 jam pada suhu 180'C. Balik-balikkan ayam selepas 1/2 jam.
3. Simpan lebihan minyak yang keluar ketika proses memanggang.
Nasi :
1. Rendam beras 20 minit atau lebih kemudian toskan.
2. Tumis 2 biji bawang besar (hiris), 5 ulas bawang putih (hiris), rempah tumis (kayu manis, pelaga, cengkih, dan lumi), 1 sudu besar rempah serbuk kabsah dan 5 sudu besar tomato puree.
3. Masukkan 600 ml air ke dalam tumisan. Biarkan mendidih.
4. Campurkan beras yang telah ditoskan beserta tumisan rempah dan bawang tadi ke dalam rice cooker.
5. Taburkan 1 1/2 sudu kecil garam dan 2 tangkai cili hijau (jangan dihiris).
6. Tanak nasi sehingga 80% masak kemudian masukkan minyak ayam panggang yang disimpan tadi. Gaulkan perlahan-lahan supaya nasi tidak patah. Biarkan sehingga nasi masak sepenuhnya.
Cara buat Sos Harrah :
2 biji tomato, 2 ulas bawang putih, 1 sudu kecil perahan lemon, sedikit daun ketumbar, sedikit cili padi dan sedikit garam dikisar tanpa air. Hidangkan.
Cara buat Salad Arab :
2 biji tomato dan 1 batang timun dipotong dadu.
Hiriskan halus 1 labu bawang besar dan daun ketumbar.
Campurkan kesemua bahan ke dalam mangkuk, tambahkan sedikit garam dan serbuk lada hitam.
Tuesday, May 19, 2015
SERABAI dan KUAH DURIAN
SERABAI dan KUAH DURIAN
sumber : Chef Hanieliza ; thanks...
Bahan A :
2 cawan tepung beras
1 cawan nasi sejuk *
1 cawan air * (* dikisar halus)
2 cawan santan (dari 1/2 biji kelapa)
1 sudu teh yis kering Mauripan
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna pilihan (jika suka - resipi asal warna putih)
Bahan B : (Kuah Durian)
1/2 cawan gula perang *
1/2 cawan gula *
1/2 cawan air * (* dimasak sehingga pekat dan ditapiskan)
2 cawan santan (dari 1/2 biji kelapa)
Isi durian secukupnya
Garam secukup rasa
2 helai daun pandan (dikoyak dan disimpul)
Cara Membuat :
1. Panaskan santan sekadar suam sahaja.
2. Larutkan yis kering Mauripan di dalam santan suam. Kemudian kacau rata.
3. Campurkan kesemua bahan A sehingga sebati dan perapkan selama lebih kurang 2 jam.
4. Masukkan 1 senduk adunan ke dalam kuali yang sudah dipanaskan sedikit dan masakkan sehingga adunan kelihatan berlubang. Gunakan api yang kecil.
5. Terbalikkan adunan dan masak lagi sehingga kelihatan kuning keemasan. Angkat dan letakkan di dalam pinggan.
6. Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga habis adunan.
7. Masukkan kesemua bahan B ke dalam periuk dan masak sehingga pekat.
8. Sedia dihidangkan.
KEK CHIFON NUTRIFRES
KEK CHIFON NUTRIFRES
by : zaralovebaking...
Bahan A :
5 biji kuning telur gred 'B'
150 ml pati jus Nutrifres
150 gm tepung berserbuk penaik
75 gm gula kastor
5 sudu teh minyak jagung
sedikit chocolate chip (optional)
Bahan B :
5 biji putih telur
1/2 sudu teh krim tartar
75 gm gula kastor
Cara membuat :
1. Masukkan kesemua bahan A (kecuali chocolate chips) ke dalam mangkuk adunan. Gunakan whisk tangan dan gaulkan dalam satu arah sehingga halus dan tercampur rata.
2. Masukkan putih telur dan krim tartar ke dalam mangkuk adunan yang bersih, pukul dengan cepat sehingga berbentuk buih.
3. Masukkan gula perlahan-lahan. Teruskan pukul sehingga putih telur menjadi kaku berbentuk puncak kecil (stiff peaks).
4. Tuangkan adunan A. Kaupbalik satu arah sehingga tercampur rata. Masukkan sedikit chocolate chips (jika guna) dan kaupbalik secara perlahan sehingga tercampur rata.
5. Tuangkan ke dalam acuan chifon bersaiz 8 inci yang tidak berminyak.
6. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150'C selama kira-kira 30 minit sehingga berwarna keperangan. Tukar kepada suhu 180'C dan terus membakar sehingga masak dan berwarna kekuningan.
7. Keluarkan dari ketuhar, terbalikkan dan biarkan sejuk. Setelah sejuk keluarkan kek dari acuan.
PUDING MANGGA SEGAR
PUDING MANGGA SEGAR
sumber : Azie Kitchen ; thanks...
Bahan-bahan :
10 gm serbuk agar-agar
4 cawan air
3/4 cawan gula pasir
1 tin susu cair
1 biji mangga - isinya dikisar kasar dengan 1/2 cawan air
Cara-cara :
Masak serbuk agar-agar bersama gula dan air sehingga larut dan mendidih. Rasakan kemanisan ikut kesesuaian. Jika kurang manis, boleh ditambah gula.
Satukan susu cair bersama mangga yang dikisar tadi. Masukkan ke dalam periuk agar-agar dan perlahankan api. Kacau sehingga ianya kelihatan hampir mendidih, terus tutupkan api. Jika suka, boleh masukkan sedikit pewarna kuning. Tuangkan adunan puding ke dalam loyang/acuan pilihan yang telah dibasahkan terlebih dulu. Sejukkan dan kemudian masukkan ke dalam peti sejuk.
MANGO PANNA COTTA
MANGO PANNA COTTA
buku 'Idea Hidangan Parti' Chef Fazalina
Bahan-bahan :
10 gm gelatin halal
3 sudu makan air
2 cawan susu penuh krim
1/4 cawan gula
1 sudu teh esen vanilla
2 biji mangga masak ranum
Cara-cara :
1. Kupas kulit mangga kemudian potong dadu. Satukan gelatin dan 3 sudu makan air di dalam gelas/bekas kecil. Biarkan gelatin kembang.
2. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk kecil. Panaskan sehingga kelihatan buih-buih pada bahagian tepi periuk.
3. Tutup api dan alihkan periuk. Masukkan esen vanilla dan gelatin ke dalam periuk. Kacau sebati sehingga gelatin larut.
4. Masukkan mangga yang dipotong dadu ke dalam campuran susu dan gelatin tadi.
5. Kemudian tuangkan ke dalam acuan atau gelas-gelas kecil. Simpankan di dalam peti sejuk supaya ia sejuk dan membeku.