KEK PISANG

Friday, September 30, 2016

BUBUR DURIAN KACANG HIJAU...











BUBUR DURIAN KACANG HIJAU
sumber  :    yatiememories...





Bahan-Bahan :

   2  cawan  kacang hijau  -  rendam selama 1 jam
Air secukupnya untuk merebus kacang hijau
   2  cawan  santan pekat
   2  cawan  santan cair
   1  ketul  gula melaka
1/2  cawan  gula pasir
   2  sudu besar  sagu mata ikan (tambahan - jika suka, dibasuh dulu)
   2  helai  daun pandan  -  disimpul
   1  sudu besar  minyak masak
   1  sudu kecil  garam halus
Isi durian secukupnya


Cara-Cara :

1.  Rebus kacang hijau bersama air secukupnya, garam dan masukkan 1 sudu besar minyak masak (tujuannya biar cepat empuk).

2.  Bila kacang hijau telah empuk dan kembang, masukkan gula pasir.  Kemudian masukkan pula gula melaka yang diracik.  Kacau hingga gula larut dan sebati.

3.  Masukkan sagu mata ikan (jika guna), isi durian secukupnya diikuti pula santan cair ke dalam periuk bersama daun pandan.  Kemudian masukkan santan pekat dan kacau sebati.  Biarkan mendidih sebentar dan sagu mata ikan kelihatan jernih,  tutup api.

4.  Sedia untuk dihidangkan...

KACANG GORENG TELUR HANCUR...










KACANG GORENG TELUR HANCUR
buku 'Ruzita's Kitchen'...





Bahan-Bahan :

1  ikat  kacang panjang  -  potong bulat  (saya guna kacang buncis 20 tangkai, potong serong)
1  biji  telur
3  ulas  bawang putih  -  hiris
3  ulas  bawang merah  -  hiris
1  biji  cili merah  -  hiris
1  biji  bawang besar saiz sederhana  -  potong bulat
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan bawang merah hingga berbau harum.
2.  Masukkan garam secukup rasa dan kacau rata.
3.  Masukkan telur dan kacau cepat supaya telur hancur.
4.  Masukkan kacang panjang/kacang buncis, bawang besar dan cili merah.
5.  Kacau rata dan sesuaikan rasa.
6.  Sedia untuk dihidangkan...

GULAI TEMPOYAK IKAN BAWAL...









GULAI TEMPOYAK IKAN BAWAL
sumber  :   buku masakan...





Bahan-Bahan :

   1  ekor  ikan bawal  -  cuci bersih, potong 3)
1/2  cawan  tempoyak
   1  helai  daun kunyit  -  dicarik
   1  keping  asam gelugur
Sedikit asam jawa
Garam & gula secukupnya


Bahan Kisar :

  3  ulas  bawang merah
  2  ulas  bawang putih
10  biji  cili padi  (boleh leihkan jika mahu pedas)
  1  inci  kunyit hidup
  1  liter  air


Cara Memasak :

1.  Ikan dicuci dengan air asam jawa sekejap.
2.  Masukkan bahan kisar ke dalam periuk.
3.  Masukkan daun kunyit, tempoyak, asam keping, garam dan gula secukup rasa.
4.  Bila mendidih, masukkan ikan bawal.
5.  Biar mereneh seketika, sesuaikan rasa dan tutup api
6.  Sedia dihidangkan...

Thursday, September 29, 2016

SAMBAL TELUR










SAMBAL TELUR
buku masakan 'Ruzita's Kitchen'...





Bahan-Bahan :

4  biji  telur  -  rebus & kupas kulitnya
3  sudu besar  cili kisar
3  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih
1  tangkai  daun bawang  -  hiris
Garam & gula secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Telur direbus hingga masak dan kupas kulitnya.  Ketepikan.
2.  Tumbuk bawang merah dan bawang putih hingga lumat.
3.  Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
4.  Tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
5.  Masukkan cili kisar dan perlahankan api.  Tunggu hingga terbit minyak.
6.  Masukkan garam dan gula secukup rasa dan kacau rata.
7.  Masukkan telur, gaul rata.  Taburkan daun bawang.
8.  Sedia untuk dihidangkan...

ASPARAGUS GORENG...









ASPARAGUS GORENG
oleh   :    zaralovebaking...




Bahan-Bahan :

1  paket  asparagus  -  potong serong
1  biji  tomato  -  potong kiub
1  sudu besar  sos tiram
Bawang goreng secukupnya - untuk taburan
Sedikit minyak untuk menumis


Bahan Tumbuk Lumat/Kasar :

3  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih
1  sudu besar  ikan bilis  -  cuci bersih & rendam seketika


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak, tumis bahan tumbuk hingga berbau harum.
2.  Masukkan sos tiram, garam dan gula secukupnya.
3.  Masukkan asparagus, kacau rata hingga asparagus sedikit layu. (Tambah sedikit air jika ianya kering).
4.  Masukkan tomato, kacau rata dan sesuaikan rasanya, tutup api.
5.  Akhir sekali tabur sedikit bawang goreng.
6.  Hidangkan...

Wednesday, September 28, 2016

PENGAT KELEDEK








PENGAT KELEDEK
sumber  :   Myresipi.com...





Bahan-Bahan :

   3  biji  keledek  -  saiz sederhana, dipotong kecil
1/2  cawan  sagu mata ikan  -  dibasuh & toskan
   1  biji  kelapa  -  ambil santannya atau 1 paket santan serbuk
   2  helai  daun pandan  -  dibasuh & disimpul
1/2  sudu kecil  garam
Gula Melaka & gula pasir secukup rasa
Air secukupnya


Cara-Cara :

1.  Rebus keledek yang telah dipotong kecil dengan air yang mencukupi.  Rebus hingga empuk.
2.  Masukkan gula melaka dan gula pasir secukupnya.  Masukkan juga sagu mata ikan yang telah dibasuh.
3.  Masukkan daun pandan, santan dan garam akhir sekali.  Kacau.  Tunggu hingga mendidih seketika dan bolehlah tutup api.
4.  Hidangkan...

IKAN MASIN SEPAT SAMBAL TUMIS PETAI










IKAN MASIN SEPAT
SAMBAL TUMIS PETAI
sumber  :   myresipi.com...





Bahan-Bahan :

3  ekor  ikan sepat masin
sedikit  cili kering dikisar atau cili boh
sedikit  halia  -  dihiris
1  biji  bawang besar  -  dihiris
1  biji  bawang putih  -  dihiris
1  papan petai  -  dikupas ambil isinya
garam & gula secukup rasa
sedikit asam jawa dibancuh dengan sedikit air


Cara Memasak :

1.  Goreng ikan masin sepat sampai garing, angkat dan letakkan di dalam pinggan, ketepikan.
2.  Tumis kesemua bahan-bahan hiris bersama cili boh hingga berbau harum dan garing.
3.  Masukkan garam, gula secukup rasa, air asam jawa secukupnya.
4.  Masak hingga garing kemudian masukkan isi petai, biarkan seketika dan tutup api.
5.  Curahkan sambal tadi di atas ikan sepat masin yang telah digoreng tadi.
6.  Siap untuk dihidangkan.

KAILAN GORENG BELACAN










KAILAN GORENG BELACAN
sumber  :    buku masakan...





Bahan-Bahan :

1  paket  sayur kailan  -  cuci & potong
1  biji  bawang besar  -  hiris bulat & leraikan
1  biji  cili merah  -  hiris
1  sudu kecil  garam
1  sudu kecil  serbuk pati ikan bilis
1  biji  tomato  -  belah 6
Minyak untuk menumis


Bahan Ditumbuk Lumat :

1  inci  belacan bakar
3  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih
4  biji  cili padi


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak.  Tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
2.  Masukkan garam, serbuk pati ikan bilis dan gula secukup rasa.
3.  Masukkan kailan.  Goreng hingga kailan layu.
4.  Masukkan hirisan cili merah, bawang besar dan tomato.  Kacau rata dan tutup api.
5.  Sedia untuk dihidangkan...

Tuesday, September 27, 2016

AIR/JUS LOBAK MERAH









AIR/JUS LOBAK MERAH
sumber  :   dari Majalah SAJI...




Bahan-Bahan :

2  batang  lobak merah
1  gelas  air atau secukupnya
5  sudu besar  susu pekat manis atau ikut kemanisan yang diingini
Ais kiub secukupnya


Cara Membuatnya :

1.  Masukkan lobak merah dan air ke dalam pengisar/blender.
2.  Kisar hingga hancur. 
3.  Tapiskan ke dalam gelas.
4.  Masukkan susu pekat dan kacau rata.
5.  Masukkan ais kiub secukupnya.
6.  Hidangkan...

ASAM PEDAS IKAN KURAU









ASAM PEDAS IKAN KURAU
oleh   :    zaralovebaking...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ikan kurau  -  cuci bersih dan dipotong beberapa bahagian
1  ikat  daun kesum
1  batang  bunga kantan  -  dibelah 2
2  batang  serai  -  dititik
3  ulas  bawang merah  -  hiris
3  ulas  bawang putih  -  hiris
1  inci  halia  -  hiris nipis
1  sudu kecil  halba
1  biji  tomato  -  belah 4
4  helai  daun limau purut
Air asam jawa secukupnya
Garam & gula secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis


Bahan Kisar :

2  ulas  bawang putih
3  ulas  bawang merah
1  inci  halia
1  inci  kunyit hidup tua
8  biji  lada kering  -  rendam seketika dalam air panas untuk melembutkan
Sedikit belacan bakar


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga berbau harum.
2.  Masukkan halba dan bahan kisar, kacau rata.  Biarkan hingga cili garing dan naik minyak.
3.  Masukkan serai.  Bila naik bau masukkan air asam jawa, daun kesum dan bunga kantan.
4.  Bila mendidih, masukkan ikan kurau tadi.  Biar mereneh hingga ikan masak.
5.  Masukkan garam dan gula, sesuaikan rasa.
6.  Masukkan daun limau purut dan tomato, biarkan mereneh seketika.
7.  Sedia untuk dihidang...




BROKOLI GORENG










BROKOLI GORENG
buku masakan...





Bahan-Bahan :

400  gm  brokoli
100  gm  lobak merah  -  kupas kulit & hiris
100  gm  udang kering  -  cuci bersih, rendam & tumbuk hancur
    2  sudu besar  minyak masak
Air secukupnya
Garam secukup rasa


Bahan Hiris & Tumis :

3  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih
2  tangkai  cili merah


Cara Memasak :

1.  Sayur dipotong kecil dan dicuci bersih kemudian toskan.
2.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan bahan hiris tumis dan udang kering hingga berbau wangi.
3.  Masukkan lobak merah, garam dan sedikit air atau secukupnya, kemudian kacau rata.
4.  Masukkan brokoli, kacau rata dan tutup kuali.
5.  Apabila mendidih dan sayur sedikit lembut, tutup api dan bolehlah dihidangkan..