KEK PISANG

Thursday, August 29, 2013

CHOCOLATE SOFT CHEESECAKE










CHOCOLATE SOFT CHEESE CAKE  (20 cm/8 inch)



Oleh  :  ABM - akubukanmasterchef/Hasue



Bahan-bahan :

300  ml    susu segar
160  gm   cream cheese  (dilembutkan pada suhu bilik atau 6 keping keju cheddar)
    3  biji   telur (gred A -  asingkah putih & kuning)
110  gm   gula kastor
    1  tsp   esen vanilla
  80  gm   tepung gandum
  30  gm   serbuk koko
110  gm   mentega


Cara Penyediaan :

1.     Panaskan oven pada suhu 180'C dan sediakan loyang, dilapik dengan baking paper.

2.     Masukkan susu segar ke dalam periuk.  Panaskan hingga suam.

3.     Masukkan cream cheese.  Kacaukan hingga cream cheese cair dan sebati.

4.     Masukkan pula mentega.  Kacau hingga mentega cair.  Kemudian tutup api dan ketepikan seketika.

5.     Masukkan 2/3 daripada gula kastor ke dalam perik dan kacau rata.

6.     Di dalam bekas lain, masukkan kuning telur dan pukulkan hingga berkrim.  Kemudian masukkan adunan susu dan cream cheese tadi ke dalamnya dan kacau sebati.

7.     Ayakkan serbuk koko dan masukkan ke dalam mangkuk tadi.  Kemudian ayakkan pula tepung dan kaup balik hingga sebati.  Masukkan esen vanilla dan gaul rata.

8.     Di dalam mangkuk lain, pukul putih telur hingga berbuih, kemudian masukkan lebihan gula kastor tadi sedikit demi sedikit dan pukul hingga kental.

9.     Masukkan putih telur tadi secara tiga (3) peringkat ke dalam adunan coklat dan kaupbalik hingga sebati.

10.   Tuangkan ke dalam loyang dan bakar secara 'water bath' selama 50 minit atau hingga masak.  Sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.

2 comments: