KEK KUKUS KEJU LAPIS (9 inci)
bahan-bahan: 250 gm tepung gandum (diayak)
- 7 biji telur A pd suhu bilik (diasingkan putih dan kuningnya)
- 250 g gula halus (dibahagi dua)
- 2-3 sb susu pekat manis
- 300 g mentega (pada suhu bilik)
- 260 g krim keju (pada suhu bilik)
- 260 ml krim putar / whip cream
- sedikit pandan emulco/pes pandan
- sedikit coklat emulco / pes coklat/ cofee emulco (DJ guna 1 sb serbuk koko + 1 sk cofee emulco)
- sedikit esen vanilla
cara-cara :
- Panaskan kukusan. Sediakan loyang dan sapukan dengan mentega.
- Pukul putih telur hingga berbuih. Kemudian masukkan 1/2 daripada gula halus sedikit demi sedikit dan pukul hingga kental. Ketepikan.
- Di dalam mangkuk pengadun yang lain, pukul mentega, keju dan susu pekat hingga gebu. Kemudian masukkan lebihan gula tadi dan putar lagi hingga sebati.
- Masukkan kuning telur satu persatu sambil diputar perlahan.
- Kemudian, satukan adunan dengan meringue tadi dan sebatikan.
- Masukkan krim putar dan tepung secara berselang seli hingga habis. Putar lagi hingga rata.
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Setiap bahagian dicampurkan dengan pes pandan, pes coklat/coklat emulco+coffee emulco, dan pewarna kuning+esen vanilla (boleh juga menggunakan pewarna/pes yang lain mengikut kegemaran masing-masing). Kemudian setiap adunan tadi dibahagikan lagi menjadi dua bahagian.
- Tuangkan lapisan hijau ke dalam loyang dan ratakan. Tutup loyang dengan kertas foil tetapi biarkan ia longgar sedikit. Kemudian kukuslah selama 10 minit atau hingga adunan dah tak cair.
- Tuangkan lapisan kedua (kuning), dan kukus lagi selama 10-12 minit. Seterusnya lapisan ketiga. Ulangi proses hingga habis. Setelah ke lapisan terakhir, kukuslah selama lebih kurang 20-30 minit atau sehingga kek masak sempurna.
- Setelah masak, sejukkan kek sebelum dikeluarkan daripada loyang.
Sumber : blog Dayang Jack - tqvm.
HAPPY BAKING
No comments:
Post a Comment