KEK PISANG

Thursday, June 16, 2011

PUDING TEMBIKAI


1 paket serbuk agar-agar (10 gm)
2 1/2 tbsp. tepung kastad
2 keping roti gardenia
4 cawan air
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
2 tbsp. butter
1 tsp. vanilla
Cincau dipotong kecil-kecil kiub sebagai biji tembikai ATAU
sedikit adunan agar-agar campur chocolate emulco - bekukan dan potong dadu
sedikit pewarna merah & hijau

Masak agar-agar, gula dan air hingga hancur. Sementara itu satukan susu cair, susu pekat, tepung kastad dan roti lalu dikisar hingga halus. Masuk dalam bahan agar-agar tadi. Masukkan juga vanilla dan butter. Kacau hingga mendidih dan pekat. Tutup api.
1 cawan warnakan hijau untuk kulit tembikai. Tuang dalam loyang dan biar keras sedikit. Kemudian ambil 3/4 cawan warna asal dan tuang atas lapisan hijau. Biar keras sedikit. Sementara warna selebihnya warnakan merah dan curah atas lapisan asal tadi. Tabur potongan cincau atau agar-agar coklat sebagai biji tembikai.
Biar sejuk dalam peti ais. SELAMAT MENCUBA.

Acuan : loyang 7 inci
Sumber : dari Yatiememories (sedap & cantik, tqvm).

No comments:

Post a Comment