KEK PISANG

Saturday, March 1, 2014

BISKUT CIP COKLAT BADAM











BISKUT CIP COKLAT BADAM
Sumber  :   rahelblog-rahel - (sangat sedap & rapuh, tqvm)



Bahan-bahan :

180  gm   mentega
  30  gm   shortening
    1  biji   kuning telur 'B'
  30  gm   gula perang
  50  gm   gula kastor
180  gm   tepung red rose/tepung gandum
  30  gm   tepung ubi
 1/4  tsp   baking soda
 1/2  tsp   chocolate emulco
100  gm   chocolate chips
  60  gm   badam cincang  (dibakar dahulu suhu 150'C selama 7-10 minit)


Cara-cara :

1.   Satukan tepung red rose, tepung ubi dan baking soda.  Ketepikan dulu.
2.   Putarkan shortening, mentega, gula kastor, gula perang dan telur hingga sebati.
3.   Masukkan chocolate emulco diikuti dengan badam cincang dan chocolate chip.
4.   Kemudian masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh.
5.   Bentukkan biskut dan bakar pada suhu 170'C selama 20-25 minit.

Info :  rehatkan adunan doh di dalam peti sejuk selama 30 minit memandangkan doh ini lembik.

No comments:

Post a Comment