KEK PISANG

Monday, September 26, 2016

DAGING MASAK LADA HITAM










DAGING MASAK LADA HITAM
sumber  :   buku masakan Ruzita Kitchen...




Bahan-Bahan :

400  gm  daging batang pinang  -  potong kecil
    1  biji  tomato  -  potong baji
    2  helai  daun limau purut  -  hiris
    2  biji  bawang merah  -  hiris
    1  biji  bawang besar  -  potong bulat
    4  ulas  bawang putih  -  hiris
 1/2  cawan  sos lada hitam
    1  sudu kecil  serbuk lada hitam
 1/2  sudu besar  sos tiram
    1  biji  cili merah  -  hiris
    1  sudu kecil  garam
    1  sudu besar  gula
    3  sudu besar  minyak


Cara Memasak :

1.  Gaul daging bersama garam dan masak dengan api perlahan hingga daging empuk.
2.  Bila air dalam kuali sudah kering, masukkan minyak.
3.  Masukkan bawang putih, tumis hingga garing.
4.  Masukkan bawang merah, gula, sos tiram, sos lada hitam dan serbuk lada hitam, kacau.
5.  Akhir sekali masukkan tomato, bawang besar dan cili merah.  Taburkan daun limau purut.
6.  Sesuaikan rasa dan hidangkan...

No comments:

Post a Comment