KEK PISANG

Monday, September 26, 2016

CUCUR KEMBUNG MANIS...






 Versi coklat cuma tambahkan chocolate emulco sedikit atau serbuk koko...






CUCUR KEMBUNG MANIS & VERSI COKLAT
sumber asal  :   FB Noraslinda Bungal...
sumber  :    citarasawan...




Bahan-Bahan :

   3  cawan  tepung gandum
   1  sudu teh  baking powder
   3  cawan  air panas  (air yang mendidih)
1/2  cawan  susu pekat manis
secubit garam


Cara-Cara :

1.  Satukan kesemua bahan dan gaul sebati.  Adunan menjadi doh yang melekat di tangan.
2.  Biarkan doh suam dahulu supaya senang di bulat-bulatkan.
3.  Basahkan tangan dengan air supaya tidak melekat, ambil doh mengikut saiz yang dikehendaki dan bulat-bulatkan.  Pastikan minyak betul-betul panas sebelum digoreng dengan api sederhana.
4.  Goreng dalam minyak yang banyak, bila adunan timbul balik-balikkan dan goreng sehingga keperangan.

No comments:

Post a Comment