KEK PISANG

Friday, September 30, 2016

GULAI TEMPOYAK IKAN BAWAL...









GULAI TEMPOYAK IKAN BAWAL
sumber  :   buku masakan...





Bahan-Bahan :

   1  ekor  ikan bawal  -  cuci bersih, potong 3)
1/2  cawan  tempoyak
   1  helai  daun kunyit  -  dicarik
   1  keping  asam gelugur
Sedikit asam jawa
Garam & gula secukupnya


Bahan Kisar :

  3  ulas  bawang merah
  2  ulas  bawang putih
10  biji  cili padi  (boleh leihkan jika mahu pedas)
  1  inci  kunyit hidup
  1  liter  air


Cara Memasak :

1.  Ikan dicuci dengan air asam jawa sekejap.
2.  Masukkan bahan kisar ke dalam periuk.
3.  Masukkan daun kunyit, tempoyak, asam keping, garam dan gula secukup rasa.
4.  Bila mendidih, masukkan ikan bawal.
5.  Biar mereneh seketika, sesuaikan rasa dan tutup api
6.  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment