KEK PISANG

Monday, September 26, 2016

SARDINE CILI PADI









SARDINE CILI PADI
sumber   :    DapurTanpaSempadan...




Bahan-Bahan :

   1  tin  sardine Ayam Brand  -  saiz sedang
   1  biji  bawang besar  -  hiris bulat & leraikan
1/2  inci  halia  -  hiris nipis
   2  ulas  bawang putih  -  hiris
   1  biji  cili merah  -  hiris serong
 10  biji  cili padi  -  tumbuk halus
   2  biji  limau kasturi  -  perah ambil jusnya
Sos ikan atau garam secukup rasa
Sedikit hirisan daun bawang untuk hiasan


Cara Memasak :

1.  Panaskan 2 camca besar minyak masak, tumiskan halia, bawang putih dan cili padi tumbuk hingga harum.  Masukkan bawang besar dan cili merah.  Kacau rata dan masak hingga bawang dan cili layu.

2.  Masukkan sardine bersama sosnya sekali.  Kacau rata dan tuangkan sedikit air (anggaran 1/4 cawan).  Biarkan mendidih.  Perasakan dengan sos ikan secukup rasa atau garam.  Masak hingga pekat, akhir sekali tambahkan jus limau kasturi, kacau dan rasa, jika ok bolehlah tutup api.  Taburkan hirisan daun bawang sebelum dihidang...

No comments:

Post a Comment