KEK PISANG

Monday, September 5, 2011


KEK KEJU KAPAS
sumber : 'Kompilasi Hidangan Berkeju' oleh Noraini Zakaria


Bahan A :
250 gm cream cheese
50 gm mentega
80 gm gula kastor
1 tsp. jus lemon
80 gm tepung kek
5 biji kuning telur (gred A)
80 gm susu segar kotak

Bahan B :
80 gm gula kastor
5 biji putih telur (gred A)
1/4 tsp. serbuk krim tartar
200 gm inti blueberi

Cara membuat :
Griskan acuan bulat 9" dan lapik dengan kertas serap minyak.
Bahan A : Pukul cream cheese, mentega dan gula kastor hingga kembang. Masukkan kuning telur dan jus lemon. Pukul sebati. Masukkan tepung kek dan susu berselang-seli hingga habis sambil digaul sebati. Pindahkan adunan ke dalam mangkuk yang besar sedikit. Ketepikan.
Bahan B : Dalam bekas lain (bekas mesti betul-betul bersih bebas dari minyak), satukan gula kastor, putih telur dan serbuk krim tartar. Pukul hingga kembang dan kental selama lebih kurang 7 minit. Masukkan adunan putih telur sedikit demi sedikit ke dalam adunan cream cheese dan gaul perlahan-lahan hingga sebati. Tuangkan adunan ke dalam acuan. Bakar pada suhu : 180'C selama 1 jam. Setelah sejuk, hiaskan dengan inti blueberi.

No comments:

Post a Comment