KEK PISANG

Thursday, October 10, 2013

AGAR-AGAR GULA MELAKA












AGAR-AGAR GULA MELAKA



Sumber dari  :  yatiememories, tq.
dicuba oleh   :  zaralovebaking



Bahan-bahan :

  10  gm        serbuk agar-agar
    1  liter       air  (4 cawan)
    1  ketul     gula melaka  (amggaran  200 gm)
 1/4  cawan   gula pasir
250  ml.        santan pekat  (200 ml santan kotak + selebihnya air = 250 ml)
    1  biji        telur  (dimasukkan didalam santan & kocok sedikit dengan garpu)
    2  helai      daun pandan
secubit garam


Cara-cara :

1.   Masakkan gula melaka, gula pasir bersama 1 cawan air.  Masukkan daun pandan.  Masak hingga mendidih dan sentiasa dikacau.  Bila dah siap, tapis dan jadikan jumlahnya 2 cawan.  (Gunakan air yang dari 4 cawan itu).

2.   Didalam periuk bersih, masakkan 2 cawan cawan air bersama serbuk agar-agar hingga mendidih.

3.   Masukkan air gula melaka tadi dan sentiasalah dikacau hingga mendidih.

4.   Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur dan garam.

5.   Kacau dan tunggu hingga mendidih di atas api sederhana.  PENTING!  Bila menggelegak, biarkan seketika lebih kurang 1-2 minit.  Adunan santan akan kelihatan berbintil-bintil.  Tutupkan api.

6.   Tuangkan ke dalam acuan pilihan yang telah dibasahkan terlebih dahulu.  Sejukkan di dalam peti ais bila puding telah suam.

No comments:

Post a Comment