KEK PISANG

Wednesday, March 19, 2014

CHIFFON TAPAI UBI












CHIFFON TAPAI UBI
Resipi  :   mamawandiha.blogspot.com




Bahan A :

150  gm    tapai ubi kayu
  75  ml     minyak masak
150  ml     susu cair
    6  biji    kuning telur 'A/B'
120  gm    tepung gandum  -  diayak
  25  gm    gula kastor/gula perang  (saya guna gula perang)


Bahan B :

    6  biji    putih telur
 1/2  tsp    cream of tartar
  75  gm    gula kastor/gula perang (saya guna gula perang)
secubit garam


Cara-cara :

1.   Tapai ubi dibuangkan urat tengahnya.  Kisarkan tapai ubi bersama minyak masak, susu cair, kuning telur dan gula hingga halus.  Tuangkan ke dalam bekas yang sesuai.

2.   Ayakkan tepung dan campurkan sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan tapai ubi tadi dan kacau rata menggunakan whisk.  Ketepikan dahulu.

3.   Panaskan oven 170'C.

4.   Pukulkan kesemua bahan B hingga kental dan bertanduk.

5.   Masukkan adunan meringue tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan tapai tadi dan kaupbalikkan dengan menggunakan spatula hingga habis dan sebati.

6.   Tuangkan adunan ke dalam acuan chiffon bersaiz 22cm/9 inci (tidak perlu digris acuan) dan bakar selama 45 minit hingga masak sepenuhnya.

7.   Bila chiffon masak, segera terbalikkan dan biarkan begitu sehingga kek sejuk baru dikeluarkan dari acuan.

1 comment:

  1. rajin zara, letak tapai lg, k ruby lum merasa lgi kek letak tapai....mesti try ni

    ReplyDelete