KEK PISANG

Tuesday, November 8, 2011

BISKUT SERI DAHLIA
corak marble pink & plain
corak marble chocolate & plain
BISKUT SERI DAHLIA perisa pandan
BISKUT SERI DAHLIA perisa oren
resepi asal : dari buku Citarasa Biskut Popular Noraini Zakaria



Bahan-bahannya :

250 gm mentega/marjerin
220 gm tepung gandum
150 gm tepung kastad
30 gm tepung ubi
1 biji kuning telur gred B
1 tsp. esen ros atau perisa yang disukai
150 gm gula aising
secubit garam halus

Untuk hiasan :

10 biji ceri merah, dipotong kecil atau ikut citarasa

Cara membuatnya :

1. Panaskan ketuhar kepada 180'C selama 15 minit.
2. Putar mentega, gula dan garam hingga kembang dan putih.
3. Masukkan telur dan esen ros lalu diputar lagi hingga sebati.
4. Ayak tepung gandum, tepung kastad dan tepung ubi.
5. Gaulkan ke dalam adunan mentega hingga menjadi doh yang agak lembik.
Rehatkan 30 minit dalam peti sejuk.
6. Sediakan acuan dahlia atau nozzle no. 854 dan gunakan beg piping.
7. Tekan adunan di atas dulang pembakar. Hiaskan dengan ceri merah.
8. Bakar selama 20 minit hingga masak.

No comments:

Post a Comment