KEK PISANG

Saturday, June 1, 2013

KEK BROWNIE KACANG









KEK BROWNIE KACANG


sumber dari  :  buku resipi
dicuba oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

190  gm   mentega/marjerin
190  gm   coklat masakan
200  gm   gula kastor
130  gm   kacang walnut/gajus atau badam yang telah dibakar  -  dicincang kasar
125  gm   tepung gandum  )
 1/2  tsp   serbuk penaik   )  diayak (A)
    3  biji   telur  (gred A)
    1  tsp   esen vanilla


Cara membuat :

1.   Griskan acuan empat segi berukuran 8 inci.  Lapik dengan kertas serap minyak.
2.   Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.
3.   Mentega dan coklat masakan disatukan dalam periuk.  Cairkan secara double-boiler.  Sejukkan.
4.   Pukul telur, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang dan gebu.
5.   Tuangkan larutan coklat tadi ke dalam adunan telur sambil digaul hingga rata.
6.   Masukkan kacang walnut dan akhir sekali bahan (A).  Gaul perlahan dengan senduk kayu hingga sebati.
7.   Tuangkan adunan ke dalam acuan.  Bakar selama 1 jam atau hingga masak.

No comments:

Post a Comment