KEK PISANG

Saturday, June 8, 2013

TRIFLE










TRIFLE



rujukan dari Internet (x tau siapa punya resipi) - apapun tqvm pada penyumbang resipi
dicuba oleh :   zaralovebaking.blogspot.com (banyak kali buat sebab sedap)



Bahan-bahan :

1  kotak      serbuk agar-agar kristal (sebarang perisa - brand NONA)
1  tin           fruit cocktail
3  tbsp.       tepung kastad
3  tbsp.       gula pasir
1  tsp.         esen vanilla
3  cawan     susu segar/susu cair
1  bungkus   swiss-roll/sebarang kek butter (saya guna lady's finger)


Cara-cara :

1.   Campurkan tepung kastad, gula pasir, esen vanilla  dan susu segar.  Gaul sebati dan masak hingga mendidih dan pekat.  Angkat dan biarkan sejuk/suam.
2.   Potong kek/atau susun biskut lady's finger di dalam kaserol hingga penuh.
3.   Ambil sedikit jus buah cocktail dan tuang ke atas biskut/kek tadi.
4.   Tuangkan kastad ke atas keseluruhan biskut/kek hingga rata.  Taburkan buah-buahan ke atas kastad.
5.   Bancuhkan dan masak serbuk agar-agar kristal mengikut arahan pada pek kotak dan tuangkan ke atas cocktail tadi.
6.   Sejukkan pada suhu bilik sebentar kemudian hiaskan mengikut citarasa dan masukkan ke dalam peti sejuk.  Enak juga dimakan dengan aiskrim perisa vanilla.

1 comment:

  1. salam kak..

    menariknya triffle..em, memang sedap makan ketika sejuk..

    ReplyDelete