KEK PISANG

Tuesday, June 25, 2013

SAMBAL TUMIS UDANG YG. MENYELERAKAN.








SAMBAL TUMIS UDANG



Bahan-bahan :

500  gm       udang sederhana besar  -  dicuci bersih & ditoskan
    1  biji       bawang besar  -  dihiris bulat
    2  tbsp     gula pasir
    6  batang  kacang panjang  -  dipotong 1cm
    2  keping  asam gelugur (atau air asam jawa)
    5  tbsp     minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan Kisar Halus :

15  biji   cili kering  (direndam hingga kembang & ditoskan)
  5  biji   bawang merah
  2  ulas  bawang putih
  2  cm    belacan  -  dibakar/grill


Cara memasak :

     Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sampai naik bau.  Kemudian masukkan gula pasir, asam gelugur, garam dan teruskan kacau sambal sampai masak dan pecah minyak.
     Masukkan udang, bawang besar, kacang panjang dan teruskan kacau lagi hingga semua bahan menjadi mesra dan sebati.  (Udang akan mengeluarkan air jadi tidak perlu di tambah air).

NOTA :   Minyak mestilah lebih sedikit ketika menumis agar sambal tidak kering.  Air asam jawa digantikan dengan asam gelugur supaya kuah sambal tidak berlebihan.

3 comments:

  1. sedapnya...lama tak makan sambal tumis udang..

    ReplyDelete
  2. thanks adda syuhada..memang sedap..cubalah..

    ReplyDelete
  3. thanks adda syuhada..memang sedap..cubalah..

    ReplyDelete