KEK PISANG

Thursday, October 10, 2013

KRIM PAF












KRIM PAF



Sumber dari  :  buku resipi - Norzailina Nordin
dicuba oleh   :  zaralovebaking



Bahan-bahan :

  65  gm   tepung gandum
secubit garam
  50  gm   mentega
150  ml    air
    2  biji   telur  -  dipukul sedikit
sedikit pewarna hijau (saya tambah)


Bahan Inti Kastad :

350  ml   susu segar
150  ml   krim putar
  70  gm  gula kastor
  50  gm  tepung kastad


Cara-cara :

1.   Jerang air dan mentega.
2.   Kacau di atas api perlahan.
3.   Bila mentega cair, kuatkan api.  Biar mendidih kuat selama 1 minit.
4.   Satukan garam dan tepung gandum.
5.   Tuangkan tepung gandum ke dalam periuk berisi mentega.
6.   Padamkan api dan kacau hingga menjadi adunan yang sebati.
7.   Bila adunan suam, masukkan sedikit demi sedikit telur.  Kacau hingga rata.
8.   Isikan adunan ke dalam beg piping dengan nozle bentuk bintang.
9.   Picitkan ke atas tin pembakar berlenser mantega, berjarak 5 sm.
10. Bakar pada suhu 210'C selama 25 minit.   Kemudian cucuk dengan hujung pisau dan bakar 5 minit lagi.  Ketepikan.


Inti Kastad :

     Campurkan tepung kastad dan gula pasir.  Tuangkan susu segar dan dikacau sebati.  Kacau di atas api perlahan hingga pekat.  Biarkan sejuk.  Sementara itu, putar krim hingga kental.  Satukan dengan kastad tadi.  Picitkan ke dalam krim paf.

5 comments:

  1. terima kasih Nur Hayati..inti kastadnya sedap sangat..cubalah..

    ReplyDelete
  2. cntik zara, kak ruby blum try lg warna hijau...bila2 bleh try lah....

    ReplyDelete
  3. terima kasih kayumaniskorner563...cubalah ya...

    ReplyDelete
  4. terima kasih kayumaniskorner563...cubalah ya...

    ReplyDelete