KEK PISANG

Wednesday, October 9, 2013

NO-BAKED CHEESECAKE


 toping dengan 'orange pie filling'



 toping dengan 'blueberry pie filling'





NO-BAKED CHEESECAKE



Sumber  :  hazila.blogspot.com
dicuba   :   zaralovebaking



Bahan filling :

250  gm        cream cheese  -  suhu bilik
 1/2  cawan   gula kastor
    4  tbsp.     yogurt
    2  tbsp.     thick cream
    1  tsp.       esen vanilla


Bahan base/dasar :

 16  keping   biskut marie
   2  tbsp.      mentega


Cara-cara :

     Kisarkan biskut marie hingga halus.  Campurkan mentega.  Dengan menggunakan jari gaulkan mentega dan biskut.  Masukkan ke dalam bekas/jar, tekankan hingga mampat.  Masukkan ke dalam peti ais sementara menyediakan bahan filling.
     Campurkan kesemua bahan filling di dalam bekas.  Putarkan hingga kembang dan kental.  Sudukan ke dalam bekas/jar, sejukkan di dalam peti ais lebih kurang 4-5 jam.  Tuangkan sos raspberry (atau sos pilihan) semasa menikmati cheesecake.


Raspberry Sauce :

   1  paket    raspberry
   2  tbsp      gula pasir
   1  tsp        jus lemon
1/4  cawan   air


Cara-cara :

     Masukkan kesemua bahan sos ke dalam periuk.  Panaskan hingga gula larut sambil dilenyek buah raspberry dengan garpu.  Masak hingga sos agak pekat.  Tutup api dan biarkan sejuk sebelum disimpan didalam bekas kedap udara.

2 comments: