KEK PISANG

Saturday, December 7, 2013

KUIH DADAR PANDAN/KETAYAP










KUIH DADAR PANDAN/KETAYAP



Rujukan dari   :   buku resipi  -  Siti Delima.com




Bahan-bahan :

   1   cawan   tepung gandum
   1   biji        telur gred 'A'
   1   cawan   santan
1/2   cawan   air *
   8   helai      daun pandan - * (kisar dan tapis dan ambil airnya)
1/2   tsp        garam
sedikit pewarna hijau


Bahan Inti :

   1   biji        kelapa parut putih
1/2   cawan   gula merah
   2   tbsp.     gula pasir
1/2   cawan   air
secubit garam
   1   helai      daun pandan  (di simpul)
   1   tbsp.     tepung jagung


Cara-cara :

1.   Cara membuat inti :  Masukkan air, kelapa parut, gula merah, gula pasir dan secubit garam serta sehelai daun pandan ke dalam kuali/periuk.

2.   Masak hingga agak pekat dan taburkan sedikit tepung untuk kentalkan intinya.

3.   Kacau hingga sebati hingga tepung jagung tadi bercampur rata dan masak sepenuhnya.  Angkat dan ketepikan daun pandan tadi.


Cara membuat kulit dadar :

1.   Satukan ke semua bahan di dalam mangkuk, kacau hingga rata dan tapiskan.  Rehatkan sekejap dalam 10 minit.

2.   Panaskan kuali non-stick, lenser dengan sedikit minyak dan ambil satu (1) senduk kecil adunan tadi dan layangkan di atas kuali.

3.   Masak anggaran 2-3 minit dan angkat.  Sudukan inti ke atasnya dan gulung kemas.  Ulang proses yang sama sehingga kesemua adunan tadi habis.

2 comments: