KEK PISANG

Tuesday, December 3, 2013

PUDING ROTI KURMA














PUDING ROTI KURMA




Sumber   :   SAJI Jun 2012 -  Chef Hanieliza



Bahan A :

500   ml         susu segar
  10   keping   roti


Bahan B :

  2   sudu besar   mentega
  3   sudu besar   gula halus
  2   biji               telur
  1   sudu teh       esen vanilla
  2   sudu besar   tepung gandum
15   biji               kurma
  1   sudu besar   minyak  (untuk disapu pada acuan)


Cara Menyediakan :

1.   Roti dikoyakkan dan rendam di dalam susu selama 30 minit.
2.   Kurma dibuangkan biji dan dipotong kecil.
3.   Kacau dan gaul rata semua bahan B kecuali minyak masak.
4.   Tuangkan ke dalam loyang yang telah disapukan dengan minyak masak.
5.   Bakar di dalam oven pada suhu 180'C selama 30 minit.
6.   Sejukkan dan potong kecil.  Sedia untuk dihidangkan begitu saja atau bersama dengan sos kastad.


Bahan Sos Kastad :

1   tin                susu cair
2   sudu besar   tepung kastad
2   sudu besar   gula
1   sudu besar   jus sunquick perisa orange (optional)


Cara-cara :

     Campurkan kesemua bahan sos kastad ke dalam periuk dan kacau hingga memekat.  Hidangkan puding roti dengan sos kastad yang telah disejukkan.

No comments:

Post a Comment