KEK PISANG

Sunday, April 27, 2014

BISKUT TAT NENAS GULUNG











BISKUT TAT NENAS GULUNG GEBU
sumber  :  anymz-kitchen, tqvm untuk resipi ni - sangat sedap & gebu



Bahan-bahan :

115  gm   mentega  (4 oz.)
115  gm   minyak sapi  (4 oz.)
    1  biji   telur gred 'B'
408  gm   tepung gandum (diayak)
sedikit garam
Air sejuk (optional)


Cara Membuat :

     Pecahkan telur di dalam bekas.  Masukkan mentega dan minyak sapi.  Gaul hingga sebati dengan whisk.  Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yang lembut (tidak perlu menggunakan air sejuk tetapi setelah adunan menjadi doh; letakkan sebentar di dalam peti sejuk).
     Tekan adunan dan bentukkan tat.  Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.  Bakar pada suhu 170'C - 180'C selama 20-25 minit.


Bahan Inti Nenas :

10   biji         nenas  (disagat & toskan airnya)
  3   kampit   gula pasir
sedikit pewarna kuning

Cara-cara :

     Kacaukan nenas dan gula.  Bila hampir kering masukkan pewarna.  Kacaukan hingga kering dengan api yang perlahan.

No comments:

Post a Comment