KEK PISANG

Tuesday, April 22, 2014

KEK LAPIS KUKUS ASAM MANIS












KEK LAPIS KUKUS ASAM MANIS
sumber dari  :  yatiememories, tq



Bahan-bahan :

1  1/4  cawan   gula halus
       5  biji        telur gred 'A' (yang sejuk dari peti ais)
       1  tbsp      ovallate
       2  cawan   tepung gandum
       1  tsp.       baking powder
   150  ml.        susu cair
    1/2  tsp.       garam halus
   100  gm        minyak jagung atau minyak masak
       1  tsp.       esen vanilla
Pewarna biru, kuning & hijau secukupnya
Asam manis secukupnya

Loyang :  9 inci persegi/bulat; digris & dialas dengan kertas minyak


Cara Membuat :

1.   Ayakkan tepung gandum bersama baking powder dan ketepikan dulu.

2.   Pukul gula dan telur hingga kembang.  Setelah kembang masukkan ovallate dan pukul lagi hingga betul-betul kembang dan gebu.  Masukkan minyak dan gaul sebati.

3.   Masukkan tepung dan baking powder berselang-seli dengan susu cair dan masukkan esen vanilla.  Gaul sebati dan bahagikan kepada 3 bahagian.  Letakkan pewarna pada setiap bahagian.

4.   Loyang dialaskan kertas minyak dan sapukan sedikit mentega.  Letakkan adunan biru dulu, ratakan permukaannya; susunkan asam manis di atasnya dan kukus selama 10 minit di dalam kukusan yang telah dipanaskan terlebih dulu.

5.   Buat pula lapisan kuning, ratakan dan susunkan asam manis di atasnya dan kukus selama 10 minit.  Ulang-ulang lapisan seterusnya sampai kesemua adunan habis.

6.   Untuk lapisan terakhir, kukus selama 20 minit hingga masak sepenuhnya.

7.   Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian barulah diterbalikkan di atas redai supaya sejuk sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment