KEK PISANG

Monday, April 28, 2014

NASI AYAM YANG SIMPLE







NASI AYAM
sumber dari  :   5 Rencah 5 Rasa




Bahan Sup :

   1   ekor    ayam  dipotong 12
   1   pek     sup bunjut Adabi
   2   tbsp     mentega/minyak masak
1/2   tsp       serbuk lada putih (optional)
1/2   inci       halia -  ditumbuk
   3   ulas       bawang putih  -  ditumbuk
   1   batang   kulit kayu manis
   1   kuntum  bunga lawang
   2   kiub       pati ayam Maggi

Cara-cara :

1.   Panaskan mentega; tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang dan bahan tumbuk hingga wangi dan garing.

2.   Masukkan ayam, kacau sebentar untuk mengecutkan ayam.  Tambahkan air hingga paras yang diinginkan (kena lebihkan dari sup biasa sebab nak gunakan untuk memasak nasi).

3.   Masukkan sup bunjut dan kiub pati ayam.

4.   Masakkan hingga ayam empuk.


Bahan Ayam :

12   ketul   ayam  (dari sup tadi)
  2   tbsp    kicap manis
  2   tbsp    sos tiram
  2   tbsp    madu

Cara-cara :

     Keluarkan ayam dari sup.  Perapkan dengan semua bahan.  (Perapkan selama 30 minit).  Gorengkan secara deep-fry.  Goreng sebentar saja sebab ayam sudah masak.  Angkat dan toskan.


Bahan Nasi :

4   cawan   beras  (rendamkan anggaran 15 minit & toskan)
4   cawan   sup
2   helai      daun pandan;  disimpul
serbuk kunyit secukupnya

Cara-cara :

     Satukan kesemua bahan di dalam periuk nasi elektrik.  Masakkan seperti nasi biasa.


Kuah Kicap :

1   ulas   bawang putih (tumbuk/mayang)
Lebihan jus perapan ayam (lepas goreng jangan dibuang bahan perapan itu)

Cara-cara :

1.   Tumiskan bawang putih hingga wangi.  Masukkan lebihan perapan ayam tadi.  Tumis sekejap saja.
2.   Tambahkan 1 cawan sup ayam.
3.   Boleh ditambahkan kicap, sos tiram (jika suka).


Bahan Sos :

1   ulas      bawang putih               )
1   ulas      bawang merah             )  dikisar sebati
5   biji        cili merah                    )
1   biji        tomato (dibuang biji)   )
1   tbsp      cuka masakan
1   cawan   sup ayam

Cara-cara :

     Satukan kesemua bahan dan dimasakkan di atas api sekejap saja.  Dah siap

No comments:

Post a Comment