KEK PISANG

Tuesday, April 29, 2014

KARIPAP







KARIPAP
sumber dari  :  yatiememories



Bahan Kulit :

   4   cawan   tepung gandum
   2   tbsp.     mentega            )  dipanaskan
1/2   cawan   minyak masak   )
   1   cawan   air suam
secubit garam


Bahan Inti :

6   biji       kentang  (kupas kulit & dipotong dadu)
3   tbsp.    rempah kari ayam/daging
1   biji       bawang besar *
2   ulas      bawang putih *
1   tbsp.     udang kering * (kesemua bertanda * dikisar)
1   cawan   daging kisar
garam & gula secukup rasa
air secukupnya


Cara Penyediaan :

UNTUK KULIT :  campurkan tepung gandum, marjerin & minyak yang telah dipanaskan (untuk mendapatkan kulit yang rangup).  Gaul rata dengan garpu/sudu.  Bancuhkan air dan garam.  Masukkan sedikit demi sedikit.  Uli hingga menjadi doh yang boleh dicanai dan mudah ketika mengelimnya.

UNTUK INTI :  Tumiskan bahan kisar hingga naik bau.  Masukkan pes kari dan kacau rata.  Kemudian masukkan kentang, daging kisar, air, garam dan gula secukup rasa.  Masak menggunakan api sederhana hingga kentang empuk dan airnya kering.  Setelah masak, angkat dan sejukkan.

(menghasilkan anggaran :  50 biji - 16 gm setiap bebola)

No comments:

Post a Comment