KEK PISANG

Friday, May 20, 2011

Kek Chiffon Pelangi

KEK CHIFFON PELANGI (9 inch)


Bahan A : 6 biji kuning telur
4 tbsp minyak jagung
60 ml susu segar
1/2 tsp esen vanilla
50 gm gula kastor
110 gm tepung naik sendiri (ayak)

Bahan B : 6 biji putih telur
100 gm gula kastor
1/4 tsp cream of tartar
sedikit pewarna kuning, hijau, pink &
sedikit chocolate emulco

Putar bahan B iaitu putih telur dan gula baru masukkan cream of tartar. Putar hingga kental. Ketepikan dulu.
Dalam bekas lain, satukan semua bahan A dikacau dengan whisk hingga sebati. Ketepikan sebentar.
Tuang adunan B - putih telur ke dalam adunan A. Kaup balik dengan spatula hingga sebati. Bahagi kepada 4 bahagian dan warnakan. Tuang ke empat-empat adunan selang-seli hingga habis. Bakar selama 30-40 minit hingga masak. (Acuan tidak perlu disapu butter/marjerin.)

Suhu : 170 celcius

Sumber : blog: Yatiememories

No comments:

Post a Comment