KEK PISANG

Thursday, April 12, 2012


BINGKA CRACKERS



BINGKA CRACKERS
resepi dari : Yatiememories & teman bloggers yang lain (tqvm pada semua)
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

140 gm biskut cracker/lemak (hancurkan sedikit)
85 gm tepung gandum
210 gm gula kastor (atau 1 cawan)
3 biji telur (A)
710 ml santan/susu cair
1 tbsp. butter/marjerin/minyak sapi
1 tsp. pandan pes + sedikit pewarna hijau
secubit garam
sedikit bijan untuk tabur

Loyang : (8 inci alas dengan kertas minyak)


Cara membuat :

1. Panaskan oven pada suhu 180'C. Lengserkan acuan dan alas dengan kertas minyak/foil.
2. Blendkan semua bahan kecuali bijan hingga hancur.
3. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan taburkan bijan di atasnya jika suka.
4. Tetapi terlebih dahulu panaskan loyang yang disapu minyak selama 3 minit barulah dituangkan adunan.
5. Bakar selama 1 jam/hingga keperangan.

SELAMAT MENCUBA (Bingka ini sedap sangat & lembut).

No comments:

Post a Comment