KEK PISANG

Thursday, April 5, 2012

KEK GULA HANGUS


KEK GULA HANGUS/KEK SARANG SEMUT (loyang : 7" x 7")
oleh : CT Delima, Potretkasih.com dll.
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

1 cawan gula pasir/halus
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat manis
2 tsp. soda bikarbonat
4 biji telur (gred A)
2 tbsp. mentega

Cara membuat :

Masakkan gula dengan api sederhana hingga perang/hangus. Masukkan air dan kacau hingga gula mencair. Kemudian masukkan mentega, kacau hingga mentega cair dan sejukkan.
Pukul telur hingga kembang dan pekat. Masukkan susu pekat dan kacau sebati. Ayakkan tepung dan soda bikarbonat. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur tadi, kaup balik sebati dan akhir sekali masukkan air gula hangus tadi dan kacau rata. Perapkan adunan selama 3-4 jam (proses ini untuk mendapatkan sarang yang cantik).
Bakar dengan api sederhana selama 45 minit hingga 1 jam pada suhu 160'C.

No comments:

Post a Comment