KEK PISANG

Saturday, June 29, 2013

PANDAN EGG TART







PANDAN EGG TART


rujukan :  mybakingworkshop & buku
dicuba  :  zaralovebaking.blogspot.com



Bahan Pastri :

1/2  cawan   gula kastor
   1  cawan   mentega
   3  cawan   tepung gandum
   1  biji        telur  (dipukul sedikit)
sedikit esen vanilla


Bahan Inti Pandan :

1/2  cawan   gula kastor
1/2  cawan   air
   9  biji        telur
   1  tbsp      jus pandan/pandan pes
   1  cawan   susu segar/susu cair


Cara-cara :

1.  Untuk Pastri :  Ayakkan tepung ke dalam mangkuk.
2.   Buatkan lubang ditengah, masukkan gula dan mentega.  Ramaskan tepung hingga menjadi seperti serbuk roti.
3.   Masukkan telur yang dipukul sedikit-sedikit dan vanilla.  Gaul rata hingga menjadi doh.  Rehatkan di dalam peti sejuk selama 15 minit sementara menyediakan intinya.
4.   Kemudian keluarkan dari peti sejuk dan bulatkan menjadi bebola kecil.  Tekankan ke dalam acuan tat.
5.   Bakar pastri separa masak selama 10-15 minit pada suhu 170'C.  Sejukkan.

Bahan Inti :  Didalam saucepan, satukan gula dan air.  Panaskan di atas api kecil hingga gula larut.  Tutupkan api dan sejukkan sebentar.  Di dalam bekas sederhana, masukkan telur dan pukul sekejap.  Masukkan jus pandan dan susu.  Gaul rata.  Tapiskan ke dalam bekas lain sebanyak dua kali.
     Tuangkan inti 3/4 penuh ke dalam pastri yang telah dibakar separa tadi.  Bakar semula selama 15-20 minit atau hingga masak menggunakan api atas sahaja.


2 comments: