KEK PISANG

Sunday, April 13, 2014

PUDING KARAMEL TANPA TELUR

 pecah sedikit ketika hendak di terbalikkan..huhuhu..







PUDING KARAMEL TANPA TELUR
sumber asal  :  MyResipi
rujukan         :   teratakmutiarakasih - lina pg. (tq - sangat sedappp)


Bahan Gula Hangus :

4   tbsp.   gula pasir


Bahan Puding :

  10   gm        serbuk agar-agar
    4   cawan   air
 1/2   cawan   gula pasir
 1/2   cawan   susu pekat manis
    1   tin         susu cair
    3   tbsp.     tepung kastad
    1   tsp.       esen vanilla


Loyang  :  9 inci persegi


Cara Penyediaan :

1.   Buat gula hangus seperti biasa.  Taburkan gula pasir ke dalam loyang, menggunakan api kecil, masak sehingga gula menjadi perang kemudian ratakan pada keseluruhan loyang; ketepikan dulu.

2.   Satukan kesemua bahan puding.  Kacaukan di atas api kecil.  Adunan hendaklah dikacau selalu agar tepung kastad tidak bergentel.

3.   Apabila menggelegak dan adunan kelihatan sedikit pekat; tutupkan api; tapiskan dan tuangkan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.

4.   Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk sehingga puding mengeras.  Terbalikkan puding ke dalam pinggan dan bolehlah dihidangkan.

1 comment:

  1. Terima kasih sudi cube rcp ni..salam ukhwah dr saya LiNa Pg

    ReplyDelete