KEK PISANG

Tuesday, April 15, 2014

STICKY DATE PUDDING DR. EZANI MONOTO







STICKY DATE PUDDING/PUDING KURMA
sumber  :  Dr. Ezani Monoto - Pastribella ; sangat moist dan sedap untuk minum petang - tqvm.




Bahan Puding :

  240  gm        kurma ; dibuang bijinya
      1  tsp        baking soda
1 3/4  cawan   air panas mendidih
    80  gm        mentega
   2/3  cawan   gula perang
      2  biji        telur (saya guna gred 'B')
  170  gm        tepung naik sendiri -  diayak


Bahan Sos :

250  gm   gula melaka ;  dihiris
  80  gm   mentega
300  ml    krim masakan/whipping cream


Cara Penyediaan :

1.   Panaskan oven pada suhu 160'C dan sediakan acuan puding/muffin/ramekin/papercups dengan disapukan sedikit minyak/mentega.  Ketepikan dulu.

2.   Campurkan kurma yang telah dibuang bijinya, baking soda dan air panas mendidih; biarkan selama 10 minit untuk melembutkan kurma sedikit.

3.   Kisarkan campuran kurma tadi hingga sebati di dalam food processor/blender.

4.   Masukkan mentega dan gula perang; dan kisar lagi hingga mentega larut.

5.   Tambahkan telur dan kisar lagi hingga sebati.

6.   Tambahkan tepung ke dalam adunan dan kisarkan hingga sebati.

7.   Tuangkan adunan ke dalam acuan 2/3 penuh dan bakar di dalam oven selama 20 minit atau hingga masak sepenuhnya.

8.   Untuk membuat sos :  campurkan gula melaka, mentega dan krim masakan ke dalam periuk.  Masakkan hingga mendidih; kecilkan api dan reneh selama 5 minit.  Sedia untuk dihidangkan bersama puding.

Acuan :    mold seperti di atas :  9 biji
                aluminium foil :  8 biji

4 comments:

  1. Sedap...rakan sekolah cikgu hazami telah buat dan beliau beri saya rasa...memang sedapppppp

    ReplyDelete
  2. tengok pun da tau tentu sedap, tapi belum pernah try lagi, In Shaa Allah saya akan cuba membuatnya satu hari nanti.

    ReplyDelete
  3. tengok pun da tau tentu sedap, tapi belum pernah try lagi, In Shaa Allah saya akan cuba membuatnya satu hari nanti.

    ReplyDelete