KEK PISANG

Friday, August 8, 2014

LASAGNA DAGING



 terlebih masa membakar tetapi Lasagna ini tetap sedap....








LASAGNA DAGING
buku 'Kompilasi Hidangan Berkeju' Noraini Zakaria..sangat sedap...



Bahan-bahan :

6  keping   lasagna segera (instant lasagna), direbus sekejap anggaran 5 minit


Bahan Inti :

400  gm   daging kisar
200  gm   keju Mozzarella
    2  biji   tomato  -  dipotong dadu
 1/2  batang  lobak merah  -  dipotong dadu
    3  sudu besar   minyak masak  -  untuk menumis
 1/2  biji   bawang besar *
    1  ulas  bawang putih *  (* dicincang)
 1/2  cawan   pes tomato
 1/2  cawan   sos cili
 1/2  cawan   air
Sedikit serbuk oregano
Garam dan gula pasir secukupnya


Bahan Sos Keju :

  20  gm   mentega
    2  sudu besar   tepung gandum
240  gm   susu segar  (dalam kotak)
  50  gm   keju Mozzarella atau keju Cheddar
Garam dan serbuk lada sulah secukupnya


Cara Membuat :

1.   Inti  :   Tumis bawang besar dan bawang putih hingga berbau wangi.  Masukkan lobak merah dan kacau hingga lembut.  Kemudian masukkan air, daging kisar, pes tomato dan sos cili.  Masak hingga daging empuk.

2.   Masukkan tomato, garam, gula pasir dan serbuk oregano.  Biarkan mendidih perlahan-lahan selama 20 minit hingga kering airnya.  Angkat dari api dan sejukkan.

3.   Sos keju :  Panaskan mentega hingga cair.  Masukkan tepung gandum dan dikacau rata.

4.   Perlahankan api dan tuangkan susu.  Kacau hingga adunan agak pekat lalu masukkan keju (50 gm) tadi.

5.   Akhir sekali, masukkan garam dan lada sulah.  Angkat dari api.


Cara Menyusun Lasagna :

1.   Sediakan tin berukuran 8" x 8".  Boleh juga gunakan mangkuk tahan panas.  Sapukan minyak disekeliling tin tersebut.

2.   Susun lasagna dua keping.  Letakkan inti dan tuangkan sos keju di atasnya.  Taburkan keju Mozarella.

3.   Susun lasagna dua keping lagi.  Buatlah proses yang sama hingga 3 lapisan.  Di atas sekali taburkan keju Mozarella.

4.   Panaskan oven selama 15 minit pada suhu 170'C.  Bakar lasagna dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit atau hingga masak sepenuhnya.

5.   Keluarkan dari oven dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment