KEK PISANG

Wednesday, July 20, 2016

KARI AYAM









KARI AYAM
Oleh  :    zaralovebaking...




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam  -  potong kecil, buang kulit, cuci bersih & toskan
   2  biji  ubi kentang  -  potong 4 setiap satu
   1  labu  bawang besar  -  hiris
   4  ulas  bawang putih  -  hiris
   2  inci  halia  -  hiris/titik
   1  keping  asam gelugur
   2  paket  santan  (dalam 400 ml)
   1  paket  serbuk rempah kari BABAS (saiz kecil)
   2  pelepah  daun kari
   1  batang  kulit kayu manis
   2  kuntum  bunga lawang
   3  biji  buah pelaga
Gula & garam secukupnya
Air secukupnya


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan tumiskan rempah penumis bersama bawang besar, bawang putih, halia sehingga berbau harum dan kekuningan.

2.  Kemudian masukkan rempah kari dan kacau seketika sebelum dimasukkan sedikikit air supaya rempah cair.  Teruskan memasak dengan menggunakan api perlahan sambil terus dikacau sehingga rempah sedikit garing dan terbit minyak.  Kemudian masukkan daun kari dan ubi kentang.

3.  Selepas itu masukkan ayam dan masak sehingga ayam kecut sebelum di tambah sedikit air lagi dan biarkan mendidih.

4.  Masukkan santan, teruskan masak dengan api perlahan.  Setelah ubi kentang empuk, masukkan asam gelugur, gula dan garam.  Renihkan sehingga pecah minyak.  Sesuaikan rasa dan kepekatan kuah yang diingini.  Jika terlebih pekat, tambahkan air panas secukupnya dan masak lagi.

No comments:

Post a Comment