Wednesday, July 20, 2016
KARI AYAM
KARI AYAM
Oleh : zaralovebaking...
Bahan-Bahan :
1/2 ekor ayam - potong kecil, buang kulit, cuci bersih & toskan
2 biji ubi kentang - potong 4 setiap satu
1 labu bawang besar - hiris
4 ulas bawang putih - hiris
2 inci halia - hiris/titik
1 keping asam gelugur
2 paket santan (dalam 400 ml)
1 paket serbuk rempah kari BABAS (saiz kecil)
2 pelepah daun kari
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Gula & garam secukupnya
Air secukupnya
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dan tumiskan rempah penumis bersama bawang besar, bawang putih, halia sehingga berbau harum dan kekuningan.
2. Kemudian masukkan rempah kari dan kacau seketika sebelum dimasukkan sedikikit air supaya rempah cair. Teruskan memasak dengan menggunakan api perlahan sambil terus dikacau sehingga rempah sedikit garing dan terbit minyak. Kemudian masukkan daun kari dan ubi kentang.
3. Selepas itu masukkan ayam dan masak sehingga ayam kecut sebelum di tambah sedikit air lagi dan biarkan mendidih.
4. Masukkan santan, teruskan masak dengan api perlahan. Setelah ubi kentang empuk, masukkan asam gelugur, gula dan garam. Renihkan sehingga pecah minyak. Sesuaikan rasa dan kepekatan kuah yang diingini. Jika terlebih pekat, tambahkan air panas secukupnya dan masak lagi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment