KEK PISANG

Sunday, July 10, 2016

CUCUR KEMBUNG MANIS untuk sarapan pagi...


 tabur dengan gula aising & drizzle dengan susu pekat manis coklat SAJI...








CUCUR KEMBUNG MANIS
sumber :    citarasawan...




Bahan-Bahan :

   3  cawan  tepung gandum
   1  sudu teh  baking powder
   3  cawan  air panas  (air yang mendidih)
1/2  cawan  susu pekat manis
Secubit garam
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng


Cara Membuat :

1.  Satukan kesemua bahan di atas menggunakan senduk kayu dan gaul sebati.  Adunan menjadi doh yang melekat di tangan.

2.  Biarkan doh suam dahulu supaya senang di bulat-bulatkan.

3.  Basahkan tangan dengan air supaya tidak melekat, ambil doh mengikut saiz yang dikehendaki dan bulat-bulatkan.  Pastikan minyak betul-betul panas sebelum di goreng dengan api sederhana.

4.  Goreng dalam minyak yang banyak, bila adunan timbul balik-balikkan dan goreng sehingga keperangan/kekuningan.  Angkat dan toskan minyaknya.

No comments:

Post a Comment