tabur dengan gula aising & drizzle dengan susu pekat manis coklat SAJI...
CUCUR KEMBUNG MANIS
sumber : citarasawan...
Bahan-Bahan :
3 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
3 cawan air panas (air yang mendidih)
1/2 cawan susu pekat manis
Secubit garam
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng
Cara Membuat :
1. Satukan kesemua bahan di atas menggunakan senduk kayu dan gaul sebati. Adunan menjadi doh yang melekat di tangan.
2. Biarkan doh suam dahulu supaya senang di bulat-bulatkan.
3. Basahkan tangan dengan air supaya tidak melekat, ambil doh mengikut saiz yang dikehendaki dan bulat-bulatkan. Pastikan minyak betul-betul panas sebelum di goreng dengan api sederhana.
4. Goreng dalam minyak yang banyak, bila adunan timbul balik-balikkan dan goreng sehingga keperangan/kekuningan. Angkat dan toskan minyaknya.
No comments:
Post a Comment