KEK PISANG

Thursday, July 7, 2016

KURMA DAGING










KURMA DAGING





Bahan-Bahan :

500  gm  daging batang pinang  -  dibersihkan & potong kiub
    1  peket kecil  rempah kurma ayam/daging ADABI  -  bancuh dengan sedikit air
    3  biji  ubi kentang  -  dibelah 4
    1  labu  bawang besar  -  dibelah 4
    2  biji  buah tomato  -  dibelah 4 setiap satu
    2  biji  cili hijau  -  dibelah 2 tidak putus
    2  cawan  santan pekat dari 1 biji kelapa
    1  biji  limau nipis  -  ambil jusnya
    2  sudu besar  marjerin
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis


Bahan Tumbuk :

5  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih
3  cm  halia


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan marjerin.  Tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi.  Kacau rata dan biarkan naik minyak.
2.  Masukkan rempah kurma dan kacau rata sehingga naik minyak semula.
3.  Masukkan daging dan kentang.  Biarkan seketika sehingga daging berubah warna.  Masukkan sedikit air.
4.  Kemudian masukkan santan dan kacau rata.  Biarkan mendidih.
5.  Setelah ayam dan kentang empuk/lembut, masukkan garam secukup rasa dan jus limau.  Perlahankan api.
6.  Masukkan cili hijau, bawang besar, tomato dan biarkan sehingga naik minyak semula dan kuah kelihatan sedikit pekat.  Tutup api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment