KEK PISANG

Wednesday, July 20, 2016

BINGKA ROTI PANDAN








BINGKA ROTI PANDAN
oleh  :    zaralovebaking...
sumber asal  :  My Resipi...




Bahan-Bahan :

   5  keping  roti putih  -  dicarik-carik
   3  cawan  santan/susu segar/susu cair
   2  biji  telur gred B
1/2  cawan  gula pasir
   1  sudu teh  garam
   1  cawan  tepung gandum
   1  sudu teh  emulco pandan
Sedikit pewarna hijau
Sedikit kranberi kering/kismis  -  hiasan


Cara Membuat :

1.  Carik-carik kecil roti dan rendam sekejap bersama 2 cawan santan, tekan sedikit dengan sudu bagi roti terendam.

2.  Sementara itu blend/kisar baki 1 cawan santan, telur, gula, emulco pandan, pewarna hijau dan tepung gandum.  Blend/kisar jangan lama sangat cukup sekadar sebati semuanya.  Tuangkan bahan yang di blender ke dalam roti yang terendam tadi, kacau rata kesemuanya.

3.  Loyang saiz 8"x8" persegi/bulat disapu dengan minyak dan alas dengan kertas minyak.  (Kalau ada acuan bingka boleh juga digunakan, sapukan dengan minyak/marjerin untuk elakkan dari melekat).

4.  Tuangkan adunan ke dalam loyang.  Taburkan dengan sedikit kranberi kering atau kismis (jika guna).  Oven hendaklah dipanaskan terlebih dulu dalam 8-10 minit.

5.  Bakar di dalam oven pada suhu 180'C selama 45 minit hingga 1 jam.  Kalau sukakan permukaan atasnya garing, sambung masa bakar hingga 1 jam.

6.  Setelah siap baru keluarkan dari oven.  Sejukkan dalam 2-3 jam baru dipotong.








No comments:

Post a Comment