KEK PISANG

Friday, January 16, 2015

BINGKA KELADI @ KUIH BAKAR KELADI









BINGKA KELADI @ KUIH BAKAR KELADI
sumber dari  :   Citarasawan ; thanks...
tried by  :   zaraloebaking...




Bahan-bahan :

100  gm  tepung beras
150  gm  tepung gandum
120  gm  gula pasir
300  gm  keladi didadu, rebus & dilenyek/lecek
    2  biji  telur gred A - dipukul ringan
300  ml  santan kotak KARA
250  ml  air
    1  sudu teh  garam
    1  sudu besar  mentega cair
Pewarna ungu secukupnya  (saya guna pewarna Grape)

100  gm  keladi dadu yang dah direbus untuk taburan
Bijan putih & hitam secukupnya untuk taburan

Loyang :  8 inci atau acuan kemboja - Gris dengan sedikit minyak


Cara Penyediaan :

1.  Satukan tepung gandum dan tepung beras.  Ketepikan.

2.  Satukan santan, air, gula, garam dan keladi di dalam pengisar.  Kisarkan hingga halus.

3.  Tuangkan ke dalam tepung dan kacau menggunakan whisk tangan hingga licin dan tidak berketul.

4.  Masukkan telur, pewarna dan mentega cair, kacau hingga sebati.

5.  Panaskan oven pada suhu 190'C.  Masukkan loyang, panaskan seketika hingga minyak berdesir.

6.  Keluarkan loyang, masukkan 1/2 adunan dan taburkan dengan keladi dadu.  Tuangkan baki adunan hingga habis dan taburkan dengan bijan.

7.  Bakar menggunakan api atas dan bawah selama 45-60 minit (loyang) atau hingga masak sepenuhnya.  Jika acuan kemboja 30 minit hingga masak sepenuhnya.  Sejukkan dahulu sebelum dipotong.
( menghasilkan :   5 keping acuan kemboja)

No comments:

Post a Comment