KEK PISANG

Friday, January 23, 2015

PUDING BUAH-BUAHAN (BERKEJU)










PUDING BUAH-BUAHAN (BERKEJU)
buku :  Kompilasi Hidangan Berkeju oleh Noraini Zakaria
tried by :  zaralovebaking...




Bahan Lapisan Oren :

    5  gm  serbuk agar-agar  (1 sudu teh)
100  gm  gula pasir
450  ml   air
    1  sudu teh  emulco oren
    1  sudu teh  pewarna oren


Bahan Lapisan Keju :

    1  sudu teh  serbuk agar-agar
100  gm  gula pasir
250  ml   air
150  gm  krim keju
200  gm  susu segar
    1  sudu teh  jus lemon
Buah-buahan koktel


Cara Membuat :

1.  Lapisan Oren :  Satukan serbuk agar-agar, gula pasir dan air di dalam periuk.  Masak sehingga mendidih.  Setelah mendidih, masukkan emulco oren dan pewarna oren secukupnya.  Tutup api dan tuangkan ke dalam acuan pilihan.  Biarkan ia mengeras.

2.  Lapisan Keju :  Satukan serbuk agar-agar, gula pasir dan air di dalam periuk.  Didihkan.

3.  Di dalam periuk lain, satukan krim keju, susu segar dan jus lemon.  Panaskan sehingga krim keju cair.  Tapiskan adunan keju ini ke dalam adunan agar-agar tadi.  Kacau sebati.

4.  Setelah lapisan oren mengeras, cakar permukaannya dengan garpu supaya lapisan keju boleh melekat padanya.

5.  Taburkan buah-buahan di atas lapisan oren dan tuangkan adunan keju.  Biarkan suam baru dimasukkan ke dalam peti sejuk.

No comments:

Post a Comment