KEK PISANG

Thursday, January 22, 2015

TALAM KELADI CHEF ASMA








TALAM KELADI
sumber dari  :  Kelas dengan Chef Asma di BAGUS 2008
tried by  :  zaralovebaking; sedap...




Bahan Lapisan Bawah (A) :

  200  gm  tepung beras cap 'Teratai'
    20  gm  tepung ubi
  300  ml  santan
  700  ml  air
1 1/2  sudu teh  garam



Bahan Lapisan Bawah (B) :

200  gm  keladi cina (buang kulit, basuh, potong kiub & kukus baru di timbang)


Cara Penyediaan :

     Bancuhkan kesemua bahan (A) sehingga rata dan sebati.  Tapiskan ke dalam periuk, masak naik wap (anggaran 3-5 minit) dan masukkan bahan (B).  Kacaukan sebentar dan tuangkan ke dalam loyang 10x10x3 inci persegi  yang dialas dengan plastik.
     Kukus selama 25 minit dengan api kuat.


Bahan Lapisan Atas :

100  gm  tepung gandum
250  gm  gula halus
    5  biji  telur gred A/B
200  ml  santan
400  ml  air
Sedikit pewarna purple (saya guna pewarna Grape)


Cara Penyediaan :

     Bancuhkan kesemua bahan di atas, tapiskan ke dalam periuk.  Masak naik wap (anggaran 3-5 minit), agak-agak sedikit pekat saja kemudian tuangkan ke atas lapisan bawah tadi.
     Kukus selama 30 minit atau sehingga masak.  (Tutup permukaan atas talam dengan aluminium foil agar air tidak menitis di atas permukaan kuih talam).

Info  :  boleh juga menggunakan santan kotak (kuih talam tahan lama)...

No comments:

Post a Comment