KEK PISANG

Friday, December 2, 2011

KEK BROWNIES MARBLE
sumber asal : Chef Noraini Zakaria (Hidangan Berkeju)


Bahan kek brownies :

200 gm coklat masakan )
180 gm mentega ) A
150 gm gula kastor )
4 biji telur (B) ) B
140 gm tepung gandum
secubit garam
1 tsp. esen vanilla


Bahan keju :

250 gm krim keju
50 gm gula kastor
2 biji telur


Cara membuat :

Satukan bahan A dalam periuk. Panaskan atas api yang kecil hingga cair semuanya. Sejukkan. Putar bahan B hingga kembang dan gebu selama 5 minit. Satukan semua bahan kek dan gaul sebati.


Adunan keju : Putar krim keju dan gula kastor hingga kembang dan gebu. Masukkan telur dan putar lagi hingga sebati.
Sediakan tin pembakar empat segi bersaiz 8 inci. Griskan dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan kek brownie dan diikuti adunan keju di atasnya. Ambil sebatang lidi atau sudu dan lorekkan permukaan adunan agar membentuk corak berbelang atau marble.
Panaskan ketuhar selama 15 minit pada suhu 180'C dan masukkan kek. Bakar selama 1 jam atau sehingga masak.

Nota : Kek ini sedap sekali. SELAMAT MENCUBA.

No comments:

Post a Comment