KEK PISANG

Sunday, December 4, 2011

TRIFLE
sumber : dari internet
TRIFLE


1 bungkus swiss-roll/sebarang kek butter
1 kotak serbuk agar-agar kristal (sebarang perisa brand NONA)
1 tin fruit cocktail (toskan sirapnya)
3 tbsp. tepung kastad
3 tbsp. gula pasir
3 cawan susu segar/susu cair (saya guna susu segar)


1. Campurkan tepung kastad, gula pasir dan susu segar. Gaul sebati dan masakkan hingga mendidih dan pekat. Angkat dan biarkan sejuk.
2. Potongkan kek dan susunkan dalam kaserol hingga penuh.
3. Ambilkan sedikit jus buah koktel dan tuangkan di atas kek tadi.
4. Tuangkan kastad ke atas keseluruhan kek hingga rata. Taburkan buah-buahan atas kastad tadi.
5. Bancuh dan masakkan serbuk agar-agar kristal ikut arahan pada pek kotak dan tuangkan atas koktel tadi.
6. Masukkan dalam peti ais. Enak di makan dengan aiskrim perisa vanila atau fresh cream putar.

No comments:

Post a Comment