PAF SARDIN
dari buku : Belajar Memasak 2 -
Norzailina Nordin
Bahan-bahan :
400 gm pastri paf (jenama KAWAN)
1 biji kuning telur (bahan glis)
Bahan Inti :
2 tbsp. minyak masak
1 biji bawang besar (didadu)
2 ulas bawang merah )
2 ulas bawang putih ) dicincang kasar
1 tsp. pes cili
1 tsp. rempah kari
300 gm. sardin (dilecek)
3 tangkai daun bawang (dihiris halus)
Garam secukupnya
Cara membuat :
1. Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan pes cili dan rempah kari.
3. Tuangkan sedikit air dan dikacau rata.
4. Campurkan sardin lecek dan garam secukup rasa.
5. Bubuh daun bawang dan digaul rata. Sejukkan.
6. Canaikan sedikit paf pastri.
7. Sudukan sardin di tengahnya.
8. Letak sedikit air di sekeliling pastri.
9. Lipat menjadi dua dan tekan kelilingnya supaya kemas.
10. Tekan hujung garpu untuk membentuk jalur halus.
11. Susun atas tin pembakar berlenser majerin.
12. Sapu kuning telur di permukaan pastri.
13. Buat torehan dengan hujung pisau. Bakar pada suhu : 200'C selama 25 minit/hingga keperangan.
Info : Torehan hendaklah dibuat setelah kuning telur disapu supaya lapisan pastri kembang dengan sempurna.
400 gm pastri paf (jenama KAWAN)
1 biji kuning telur (bahan glis)
Bahan Inti :
2 tbsp. minyak masak
1 biji bawang besar (didadu)
2 ulas bawang merah )
2 ulas bawang putih ) dicincang kasar
1 tsp. pes cili
1 tsp. rempah kari
300 gm. sardin (dilecek)
3 tangkai daun bawang (dihiris halus)
Garam secukupnya
Cara membuat :
1. Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan pes cili dan rempah kari.
3. Tuangkan sedikit air dan dikacau rata.
4. Campurkan sardin lecek dan garam secukup rasa.
5. Bubuh daun bawang dan digaul rata. Sejukkan.
6. Canaikan sedikit paf pastri.
7. Sudukan sardin di tengahnya.
8. Letak sedikit air di sekeliling pastri.
9. Lipat menjadi dua dan tekan kelilingnya supaya kemas.
10. Tekan hujung garpu untuk membentuk jalur halus.
11. Susun atas tin pembakar berlenser majerin.
12. Sapu kuning telur di permukaan pastri.
13. Buat torehan dengan hujung pisau. Bakar pada suhu : 200'C selama 25 minit/hingga keperangan.
Info : Torehan hendaklah dibuat setelah kuning telur disapu supaya lapisan pastri kembang dengan sempurna.
No comments:
Post a Comment