Thursday, May 21, 2015
EPAL BAKAR BERBUNGKUS
EPAL BAKAR BERBUNGKUS
rujukan : Majalah Sedap Mei 2013 ; (yummy)
Bahan Kulit :
100 gm tepung gandum
1/2 sudu makan gula aising
1 biji telur gred A/B
1/4 sudu teh garam
200 ml susu cair
1 sudu makan marjerin - cairkan
Bahan Inti :
150 ml susu cair
25 gm gula pasir
15 gm tepung jagung
1 biji kuning telur
1 sudu makan mentega tawar
150 gm epal hijau , potong dadu (anggaran 3 biji saiz kecil)
Cara Membuat :
1. Kacau rata bahan kulit hingga sebati. Buat dadar di kuali rata kecil. Ketepikan.
2. Inti : rebus/masak susu cair, gula pasir dan tepung jagung sambil dikacau sehingga memekat dengan api kecil. Matikan api.
3. Masukkan kuning telur. Kacau rata. Nyalakan api semula. Kacau sehingga meletup-letup.
4. Masukkan mentega tawar dan epal. Kacau rata sehingga epal sedikit lembut.
5. Ambil sekeping kulit dadar tadi. Masukkan inti. Bentukkan empat segi. Buat sehingga habis kulit dadar.
6. Sapukan marjerin di kuali rata. Letakkan epal yang sudah dibungkus tadi. Balik-balikkan sehingga kecoklatan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment