KEK PISANG

Thursday, May 21, 2015

EPAL BAKAR BERBUNGKUS








EPAL BAKAR BERBUNGKUS
rujukan :  Majalah Sedap Mei 2013 ; (yummy)




Bahan Kulit :

100  gm  tepung gandum
 1/2  sudu makan  gula aising
    1  biji  telur gred A/B
 1/4  sudu teh  garam
200  ml  susu cair
    1  sudu makan  marjerin  -  cairkan


Bahan Inti :

150  ml  susu cair
  25  gm  gula pasir
  15  gm  tepung jagung
    1  biji  kuning telur
    1  sudu makan  mentega tawar
150  gm  epal hijau , potong dadu  (anggaran 3 biji saiz kecil)


Cara Membuat :

1.  Kacau rata bahan kulit hingga sebati.  Buat dadar di kuali rata kecil.  Ketepikan.

2.  Inti  :  rebus/masak susu cair, gula pasir dan tepung jagung sambil dikacau sehingga memekat dengan api kecil.  Matikan api.

3.  Masukkan kuning telur.  Kacau rata.  Nyalakan api semula.  Kacau sehingga meletup-letup.

4.  Masukkan mentega tawar dan epal.  Kacau rata sehingga epal sedikit lembut.

5.  Ambil sekeping kulit dadar tadi.  Masukkan inti.  Bentukkan empat segi.  Buat sehingga habis kulit dadar.

6.  Sapukan marjerin di kuali rata.  Letakkan epal yang sudah dibungkus tadi.  Balik-balikkan sehingga kecoklatan.

No comments:

Post a Comment