KEK PISANG

Tuesday, May 19, 2015

KEK CHIFON NUTRIFRES








KEK CHIFON NUTRIFRES
by  :   zaralovebaking...



Bahan A :

    5  biji  kuning telur gred 'B'
150  ml  pati jus Nutrifres
150  gm  tepung berserbuk penaik
  75  gm  gula kastor
    5  sudu teh  minyak jagung
sedikit chocolate chip  (optional)


Bahan B :

   5  biji  putih telur
1/2  sudu teh krim tartar
 75  gm  gula kastor


Cara membuat :

1.  Masukkan kesemua bahan A (kecuali chocolate chips) ke dalam mangkuk adunan.  Gunakan whisk tangan dan gaulkan dalam satu arah sehingga halus dan tercampur rata.

2.  Masukkan putih telur dan krim tartar ke dalam mangkuk adunan yang bersih, pukul dengan cepat sehingga berbentuk buih.

3.  Masukkan gula perlahan-lahan.  Teruskan pukul sehingga putih telur menjadi kaku berbentuk puncak kecil (stiff peaks).

4.  Tuangkan adunan A.  Kaupbalik satu arah sehingga tercampur rata.  Masukkan sedikit chocolate chips (jika guna) dan kaupbalik secara perlahan sehingga tercampur rata.

5.  Tuangkan ke dalam acuan chifon bersaiz 8 inci yang tidak berminyak.

6.  Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150'C selama kira-kira 30 minit sehingga berwarna keperangan.  Tukar kepada suhu 180'C dan terus membakar sehingga masak dan berwarna kekuningan.

7.  Keluarkan dari ketuhar, terbalikkan dan biarkan sejuk.  Setelah sejuk keluarkan kek dari acuan.

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Hi Junn,

    Kami sedang menulis artikel berkenaan jus Nutrifres dan menemui artikel ni. Terima kasih kerana mengongsi pengalaman anda.

    Kami juga pengedar Nutrifres di Lembah Klang, tahun ni kita akan lancarkan Nutrifres Premium Grade Juice Concentrate. Kami juga menawarkan jus dispenser secara percuma untuk pengusaha f&b. Jika ada kawan Zara yang berminat boleh hubungi kami. Untuk maklumat lanjut boleh layari website kami. Terima kasih.

    Beveco Beverage

    ReplyDelete