KEK PISANG

Tuesday, May 19, 2015

MANGO PANNA COTTA







MANGO PANNA COTTA
buku 'Idea Hidangan Parti' Chef Fazalina



Bahan-bahan :

 10  gm  gelatin halal
   3  sudu makan air
   2  cawan  susu penuh krim
1/4  cawan  gula
   1  sudu teh esen vanilla
   2  biji  mangga masak ranum


Cara-cara :

1.  Kupas kulit mangga kemudian potong dadu.  Satukan gelatin dan 3 sudu makan air di dalam gelas/bekas kecil.  Biarkan gelatin kembang.

2.  Masukkan susu dan gula ke dalam periuk kecil.  Panaskan sehingga kelihatan buih-buih pada bahagian tepi periuk.

3.  Tutup api dan alihkan periuk.  Masukkan esen vanilla dan gelatin ke dalam periuk.  Kacau sebati sehingga gelatin larut.

4.  Masukkan mangga yang dipotong dadu ke dalam campuran susu dan gelatin tadi.

5.  Kemudian tuangkan ke dalam acuan atau gelas-gelas kecil.  Simpankan di dalam peti sejuk supaya ia sejuk dan membeku.

No comments:

Post a Comment