Wednesday, May 20, 2015
PUDING KARAMEL PERASA KOPI
PUDING KARAMEL PERASA KOPI
Bahan-bahan :
5 biji telur gred A/B
1 tin susu cair
1 tin air (sukat menggunakan tin susu cair)
1/2 cawan susu pekat manis
1 tsp. esen vanilla
1 cawan gula pasir (buat gula hangus)
1 tbsp tepung kastad
1 sachet Nescafe 3 in 1
Loyang : 8 inci, bulat
Cara-cara :
1. Buat gula hangus dahulu : Masak gula pasir di atas api perlahan sehingga menjadi perang. Kemudian tuangkan sedikit air panas dan masak sehingga gula larut. Ketepikan.
2. Ambil loyang, sapukan dasar dan kelilingnya dengan sedikit mentega. Tuangkan air gula hangus tadi. Ketepikan.
3. Campurkan kesemua bahan puding dan pukul sehingga sebati. Tapiskan jika perlu.
4. Panaskan kukusan kemudian tuangkan adunan puding ke dalam loyang berisi air gula hangus tadi.
5. Kukus selama 30 minit. Sejukkan di dalam peti sejuk. (Sekiranya suka bolehlah dihidangkan dengan buah-buahan koktel atau ais krim vanilla).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment