KEK PISANG

Wednesday, May 20, 2015

PUDING KARAMEL PERASA KOPI






PUDING KARAMEL PERASA KOPI




Bahan-bahan :

   5  biji  telur gred A/B
   1  tin  susu cair
   1  tin  air  (sukat menggunakan tin susu cair)
1/2  cawan  susu pekat manis 
   1  tsp.  esen vanilla
   1  cawan  gula pasir  (buat gula hangus)
   1  tbsp  tepung kastad
   1  sachet  Nescafe 3 in 1

Loyang :  8 inci, bulat


Cara-cara :

1.  Buat gula hangus dahulu :  Masak gula pasir di atas api perlahan sehingga menjadi perang.  Kemudian tuangkan sedikit air panas dan masak sehingga gula larut.  Ketepikan.

2.  Ambil loyang, sapukan dasar dan kelilingnya dengan sedikit mentega.  Tuangkan air gula hangus tadi.  Ketepikan.

3.  Campurkan kesemua bahan puding dan pukul sehingga sebati.  Tapiskan jika perlu.

4.  Panaskan kukusan kemudian tuangkan adunan puding ke dalam loyang berisi air gula hangus tadi.

5.  Kukus selama 30 minit.  Sejukkan di dalam peti sejuk.  (Sekiranya suka bolehlah dihidangkan dengan buah-buahan koktel atau ais krim vanilla).

No comments:

Post a Comment