KEK PISANG

Sunday, May 24, 2015

KUIH BADAK BERENDAM








KUIH BADAK BERENDAM
buku resipi  :  Jom...Kuih Muih - Norzailina Nordin



Bahan Inti :

150  gm  kelapa parut putih
  50  gm  gula Melaka/merah
100  ml  air
  40  gm  gula pasir
    1  helai  daun pandan  -  disimpul


Bahan Doh :

260  gm  tepung pulut
  40  gm  tepung pulut hitam
260-280  ml  air
Garam secukup rasa


Bahan Kuah :

400  ml  santan
125  ml  air
    2  sudu besar  tepung beras
    2  helai  daun pandan  -  disimpul
  80  gm  gula pasir
Garam secukup rasa


Cara Membuat :

1.  INTI  :  Kacau kesemua bahan inti sehingga agak kering.  Angkat dan biarkan sejuk.
2.  KUAH  :  Campurkan santan, air, tepung beras, daun pandan, gula dan garam.  Masak sehingga mendidih.  Ketepikan.
3.  DOH  :  Gaulkan tepung pulut, tepung pulut hitam dan garam.  Masukkan air dan uli menjadi doh.
4.  Bentukkan sedikit adunan menjadi bulat, isikan dengan inti kelapa.
5.  Bulatkan semula dan buat sehingga habis.
6.  Didihkan air dan masukkan bebola berinti tadi.  Bila timbul, angkat.  Letakkan ke dalam kuahnya.

No comments:

Post a Comment