KEK PISANG

Monday, November 13, 2017

IKAN MASAK KICAP...









IKAN MASAK KICAP SEDAP
rujukan :    DayangJack@DapurKuSayang...



Bahan-Bahan :

4  ekor  ikan kembung besar  ~  digoreng seperti biasa
1  labu  bawang besar  ~  dihiris bulat & digoreng
Sedikit hirisan cili benggala  (saya guna cili merah & cili hijau)
Sedikit cili giling
1  sudu besar  kicap pekat
2  sudu besar  kicap manis
2  sudu besar  sos tomato
1  sudu besar  sos tiram


Bahan-Bahan Kisar :

1/2  labu  bawang besar
4  biji  bawang merah
2  ulas  bawang putih
1/2  inci  halia


Cara Memasak :

1.  Tumis bahan-bahan kisar sehingga berbau wangi.  Kemudian masukkan cili giling dan tumis lagi sehingga pecah minyak.

2.  Masukkan kicap pekat, kicap manis, sos tiram dan sos tomato.  Kacau sehingga sebati.  Masukkan air secukupnya.

3.  Setelah mendidih, masukkan ikan goreng, bawang goreng dan cili benggala.  Gaul-gaulkan selama lebih kurang 1 minit.  Sesuaikan rasa, tutup api.  Angkat dan sedia dihidangkan...


No comments:

Post a Comment