KEK PISANG

Monday, November 6, 2017

IKAN SARDIN MASAK LEMAK CILI PADI...









IKAN SARDIN MASAK LEMAK CILI PADI
rujukan :    salamisimon1@Little Amie's Kitchen...



 Bahan-Bahan :

1  tin  sardin  ~  saiz besar, 5 keping ikan, toskan sosnya
200  ml  santan pekat
5  batang  kacang panjang  ~  potong serong
2  biji  tomato  ~  belah 2  (tak letak)
1  batang  serai  ~  titik
1  labu  bawang besar  ~  mayang kasar
1  sudu kecil  pati asam jawa  ~  bancuh dengan 1/2 cawan air
Garam/gula/perasa pilihan
Minyak masak


Bahan Tumbuk :

3  ulas  bawang putih
5  biji  bawang merah
10  biji  cili padi  (boleh tambah jika nak lebih pedas)
2  cm  kunyit hidup
Sedikit belacan


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar dan serai sehingga bawang layu.
2.  Masukkan kesemua bahan tumbuk dan tumis sehingga naik bau.  Tambahkan air asam jawa.
3.  Masukkan kacang panjang, gaul sebati sehingga kacang panjang berubah warna.
4.  Masukkan santan pekat, diikuti dengan ikan sardin serta tomato.
5.  Perlahan api dapur dan masak sehingga kuah mula mendidih.
6.  Kacau sekali-sekala dan perasakan dengan garam/gula/perasa pilihan.
7.  Tutup api dan sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment