KEK PISANG

Wednesday, June 13, 2012

Kuih-muih

 KUIH CARA BERLAUK



KUIH CARA BERLAUK

resepi dari  :   blog 'Citarasawan'
dicuba oleh :   zaralovebaking.blogspot.com

Bahan Adunan Tepung :

300  gm   tepung gandum
1      tsp   garam halus
3      biji   telur
300  ml    santan
500  ml    air
sedikit pewarna kuning lemon

Bahan Inti :

4  ulas      bawang merah  -  ditumbuk
1/2 inci     halia  -  ditumbuk
1  paket    rempah kari daging
300 gm     daging kisar
1  biji        bawang besar  -  dipotong dadu
gula dan garam secukupnya
minyak untuk menumis

Hiasan :   Daun bawang, daun sup  -  dihiris halus
                 Cili merah  -  dihiris serong

Cara membuat :

1.   Bancuh tepung gandum, santan dan air hingga sebati.  Kemudian masukkan  masukkan telur, garam dan pewarna kuning lemon.  Gaulkan hingga adunan sebati.  Ketepikan.
2.   Untuk inti :  Panaskan minyak, tumiskan bawang, halia dan rempah kari hingga garing dan berbau wangi.
3.   Masukkan daging.  Gaulkan hingga bertukar warna.  Kemudian masukkan bawang besar dadu dan perasakan dengan gula dan garam secukupnya.  Masakkan inti hingga kering.
4.   Masukkan 1 sudu kecil tepung gandum supaya tidak melekat.  Tutupkan api.  Sejukkan.
5.   Panaskan acuan kuih dengan sedikit minyak.  Tuangkan sedikit adunan, bubuh sedikit bahan inti serta sedikit bahan hiasan di atasnya.
6.   Tutup acuan sebentar.  Pastikan apinya kecil semasa memasak.  Apabila sudah masak, keluarkan dari acuan.

No comments:

Post a Comment